18 Eylül 2009 tarihinde yürürlüğe giren ve piyasadaki 3 bin 318 ayrı ilaç için yüzde 30"lara varan indirim yapılmasını öngören Fiyat Kararnamesi ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen 21. Bölge Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, eczaneler ve halk sağlığının 4 Aralık"ta yürürlüğe girecek uygulamalardan büyük zarar göreceğini iddia ederek, “Bürokratlar, Sayın Bakanlar da dahil herkesin kabul ettiği gerçek şu: 4 Aralık"ta mali tedbirler bu haliyle başlayacak, bunun bedeli hastanın ve eczacının sırtına yıkılacak olursa ilk elden 3 bin eczane, yıl sonuna kadar 7 bin eczane kapanacak. Bunu herkes biliyor. Ama anlaşılan kamu Türkiye"deki eczanelerin üçte birinin kapanmasında, geri kalanların da raflarının boşalmasında bir sakınca görmüyor. Bizlerse bunda bir sakınca, hem de ciddi bir sakınca gören tarafız. Sadece eczaneler açısından değil, halkın sağlığa ulaşmasının biraz daha zorlaşacak olması nedeniyle, ilaçta tasarrufun bedelini ilaç alanında hangi aktörler büyüyorsa onlar ödesin diyoruz” dedi.

Çözümden yana olan eczacıların son 60 gün içerisinde sadece Sağlık Bakanlığı ile 11 kez görüşme yaparak belki de bir rekoru kırdığını savunan Kozalı, “Ama Sağlık Bakanlığımızın olumlu tutumuna rağmen, taleplerimiz hep ötelendi, sesimize kulak verilmedi. Bu yıkımdan, bu hizmetten faydalananların da, bu yönetmelikleri yayınlayanların da etkileneceğini biliyoruz. Talepleri görmezden gelmenin, "ben yaptım olducu" anlayışı benimsemenin bedeli de ağır olabilir. 4 Aralık Cuma gününe kadar ilaçlarınızı eczanelerinizden alınız. Aksi halde, size hizmet vermek için gece gündüz nöbet tutan eczanelerimizi bulamayabilirsiniz. Eğer bunu yapmazsak 4 Aralık"tan sonra eczanelerimiz teker teker kapanacak. Bizler, bizi yok etmek isteyenlerin bu insafsız tavırlarına daha fazla boyun eğmeyeceğiz. Teker teker kapanmaktansa, 4 Aralık Günü hep birlikte eczanelerimizi kapatacağız” diye konuştu.

KAPATMA UYARI MAHİYETİNDE

Bugün gelinen noktanın eczaneleri kapanma noktasına getirenlerin ve sağlık alanını ekonominin insafına terk edenlerin ayıbı olduğunu ileri süren Kozalı, şöyle konuştu: “Hastalarımızı mağdur etmek amacında değiliz. Bunun için özel önlemler alacak, nöbetçi sayılarını artıracağız. Ayrıca hep beraber mücadele verdiğimiz domuz gribi salgınına karşı da kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bu kapatma, bir uyarı mahiyetindedir. Bir yıl sonra meslektaşlarının üçte birini kaybedecek bir meslek örgütünün uyarısıdır. Bu bakımdan, 4 Aralık önümüzdeki dönemin ilk günüdür. Bundan sonra yaşanacak durumun provasıdır. Belki ancak o zaman eczanelerin üçte birinin kapanmasının sağlık hizmetinde ne büyük bir kesintiye yol açacağını anlatabiliriz”