CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, ''performansa dayalı sistemin doktorları tüccar, hastaları müşteri haline getirdiğini'' ileri sürdü.

Toprak, yazılı açıklamasında, yarın Türk Tabipler Birliği öncülüğünde DİSK, KESK, TÜRK-İŞ'in yapacağı yürüyüşü desteklediğini belirtti.

Türkiye'de sağlık hakkının ve çalışanların kazanımlarının gasp edildiğini iddia eden Toprak, şunları kaydetti:

''Bugün sağlık alanında hem çalışanların hem de sağlıktan yararlananların çok ciddi hak kayıpları bulunmaktadır. Performansa dayalı sistem doktorları tüccar, hastaları müşteri haline getirmiştir. Bu durum insan haklarına, uluslararası sözleşmelere aykırıdır. AKP'nin büyük bir proje olarak sunduğu Aile Hekimliğinin ücretli hale getirilmesi, 1 Ocak 2011'de bütün yeşil kartlıların Sosyal Güvenlik Kuruluna devredilmesi ve asgari ücretin 3'te birinden az geliri olanların ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanması, hastaların aldıkları her ilaç başına ekstra ücret ödemesi gibi uygulamalar sağlık hakkının tümüyle ticarileştiğini göstermektedir.

AKP sağlığı paralı hale getirmiştir. Diğer yandan performans yasası ülkenin en önemli bilim insanlarını atıl hale getirmiştir. Bütün bu uygulamalar sağlık sistemini büyük bir kaosa sürüklemektedir. Bu kaosa 'dur' demek için mücadele etmek gerekmektedir. Bu nedenle 21 Aralık eylemine sağlık hakkını savunan herkesin destek vermesi gerekir. Çünkü sağlık hakkı yaşam hakkıdır.''