Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişime Katkı Hibe Programı kapsamında desteklenen “Hasta Konseyi” projesi, BRSHH için de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Türkiye’nin önde gelen ruh sağlığı kurumlarından Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi (BRSHH), hizmet kalitesini artırmak amacıyla “Hasta Konseyi” kuruyor.

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişime Katkı Hibe Programı kapsamında da desteklenen projeyi tanıtmak amacıyla 26 Eylül 20011 tarihinde “Hasta Konseyi Tanıtım Semineri” gerçekleştirildi.

Seminerde; BRSHH Gündüz Hastanesi’nden hizmet alan hastaların konsey hakkında görüş ve beklentileri yansıtılırken, örnek model olarak alınan Hollanda hasta konseyinin tarihçesi ve işleyişi hakkında bilgiler verildi.

Ayrıca seminerde; BM Engelli Hakları Sözleşmesi bağlamında hasta konseyi ve Uygulamada Hasta Konseyi’nin getirilebileceği fırsatlarla ilgili de uzmanlar görüşlerini bildirdiler.

Bu çalışmada, Hollanda’daki hasta konseyleri model alındı. Psikiyatrik nedenlerle hastanelerden hizmet alan insanların haklarını, insan hakları temelinde savunmak için kurulan Hasta Konseyi, hizmet alanların hastane yönetimine ve karar verici mekanizmalara daha verimli şekilde geri bildirim sunması, hizmet kalitesinin artması ve genel olarak haklarının korunmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Konsey sadece faaliyet gösterdiği hastanenin mevcut ve eski hastalarının temsilci olarak seçtiği üyelerden oluşuyor. Hastane yönetiminden bağımsız olarak çalışan Hasta Konseyi, hastane içinde hastalarla görüşerek elde ettiği bilgilerle, yapısal sorunları tespit edip ve çözüm yolları üretiyor.