Yaz aylarında bulaşıcı hastalık vakaların artış gösterdiğine işaret eden uzmanlar, çevre temizliğinde atık su ve maddelerle temasın önlenmesinin önemine işaret ediyor. Besinlerin temizliğine de dikkat edilmesi önerisinde bulunan uzmanlar, “Besinlerin temiz ortamda üretilip, temiz şekilde muhafaza edilmesine özen gösterilmelidir. Çiğ yiyeceklerin mutlaka yıkanarak tüketilmesi gerekmektedir. Mümkün olduğu takdirde ortak yemek kapları kullanılmamalı, yemek yenen ortam ve malzemelerin temizliğine dikkat edilmelidir” diyor.
Hayvanlarla yakın temas içinde yaşayan kişilerin hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmesini öneren Uzmanlar, “Özellikle dışkı ve gübreleri uygun şekilde içme suyu ve kaynaklarından uzakta muhafaza etmeleri gereklidir. Yaz aylarında sayılarında artış görülen kara sinek-sivri sinek gibi haşerelerin mücadelesinde hem kişisel, hem de toplumsal özen gösterilmelidir. Ev ve yiyecek ortamlarının bu tür böceklerden arındırılmış olması gerekmektedir” diye konuşuyor.
Uzmanlar; su ve besinlerle bulaşan ishal, ateş, kusma ile seyreden hastalıklardan korunma yöntemlerini ise şu şekilde sıralıyor: Bebeklerinizi anne sütü ile emzirin. Bebek dışkılarını uygun şekilde uzaklaştırın. Temiz su kullanın. Ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın. Gıda hazırlama ve pişirmede, sunma-tüketme sırasında temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Gerekli önlemlerin alınmasına rağmen yine de ilgili hastalık belirtileriyle karşılaşıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.