İstanbul Başakşehir"de sel nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği TIR garajındaki hasarın parasal boyutu 25 milyon Euro olarak hesaplandı. TIR garajı kullanılamaz hale gelirken, UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Manevi ve maddi kaybımız çok büyük” dedi.


İSTANBUL"daki yoğun yağışla gelen sel, Başakşehir girişinde bulunan TIR garajında 7 kişinin hayatını kaybetmesine yol açarken, araçları da kullanılamaz hale getirdi. Garajda yüklü bulunan 50 TIR kullanılamaz hale gelirken nakliye şirketlerinin zararı da 25 milyon Euro"yu buldu. İçlerinde ihraç mallarının da bulunduğu TIR ve depoların sele kapıldığını söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, “Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Ancak maddi ve manevi kaybımız çok büyük” dedi.
Zarar çok büyük
İstanbul gibi metropol bir şehirde böylesine büyük bir sel felaketiyle karşılaşmaması gerektiğinin altını çizen Tamer Dinçşahin, şöyle konuştu: “Zarar çok büyük. Bazı şirketlerin TIR filoları yok oldu. Türk nakliye sektörü çok büyük yara aldı. Ekonomik olarak zarar çok büyük. Mallar, TIR"lar, depolar ve bürolardaki hasarın 25 milyon Euro"yu geçtiğini tahmin ediyoruz.”
50 TIR sele kapıldı
TIR garajında 50"ye yakın TIR"ın sele kapıldığını söyleyen Tamer Dinçşahin, şöyle konuştu: “Garajda 50"ye yakın TIR sele kapıldı. Bu araçların çoğu kullanılamaz hale geldi. Bunun maliyeti yaklaşık 15 milyon Euro. İçi dolu TIR"lar ve depolar vardı. Tüm bu zararın 25 milyon Euro"yu geçeceğini tahmin ediyoruz. Bir TIR ortalama 20 ton ağırlığında. Eğer bu TIR yüklüyse 40 tonu bulur. Bu kadar ağır bir şey bile suya kapılıyorsa felaketin boyutu çok büyük demektir. Kimsenin böyle bir şey aklına gelmezdi. TIR şoförleri uykuda yakalandı. Yetkililer bölgeye ulaşmakta zorlandı. Ölümler çok üzücü.”

Otomobil başına 10 bin lirayı götürdü

SELE kapılan bir otomobilin zararı koltuk değişimi, kırık camların takılması ve araçtaki hasarların yaklaşık maliyeti dikkate alındığında 10 bin TL"yi buluyor. Sel teminatı varsa sigorta firmaları bu konuda her türlü maliyeti üstleniyor.

Sıfır otomobiller sürüklendi zarar 10 milyon Euro"yu geçti

SEL suları altında kalan Basın Ekspres Yolu üzerindeki otomotiv bayileri büyük hasar gördü. Showroom"larındaki ve park alanlarındaki sıfır ve ikinci el otomobillerin çoğu sular altında kalırken toplam zararında 10 milyon Euro"yu geçtiği tahmin ediliyor. Otomotiv bayilerinin bodrum katında yer alan servis bölümleri kullanılamaz hale geldi. Peugeot, Tofaş, Mitsubishi, Honda, Citroen ve Kia"da bulunan bir çok otomobil kullanılamaz hale geldi.

Vodafone"nun İkitelli veri santralı çöktü

İSTANBUL"daki yoğun yağışın getirdiği sel nedeniyle Vodafone Türkiye"nin İkitelli Basın Ekspres yolu üzerinde bulunan veri santralı dün kullanılamaz hale geldi. Santraldeki sorun nedeniyle gün boyu İstanbul"un Kuzeybatı"sı ve Trakya bölgesindeki Vodafone aboneleri iletişim sorunu yaşadı. Vodafone"dan yapılan açıklamada, abonelerin iletişim sorununu çözmek için çalışmaların başlatıldığı belirtilerek, şöyle denildi: “Sel felaketi İstanbul"un bir bölümünde de çok ciddi hasarlara ve maalesef ölümleri yol açmıştır. Bu büyük felaket Vodafone Türkiye"nin İkitelli Basın Ekpres yolu üzerinde bulunan veri santralini de bu sabah 07.50 itibariyle kullanılamaz hale getirmiştir. Bu santraldan hizmet alan İstanbul"un Kuzeybatı"sı ve Trakya bölgesindeki abonelerimizin bir bölümü iletişim sorunları yaşamaktadır. İlk adım olarak İkitelli binasındaki çalışanlarımız güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir. Sistemin diğer veri santralları üzerinden sağlıklı hizmet vermesi ve etkilenen abonelerimizin hizmet almalarını sağlamak üzere çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.”

200 jeneratör hurdaya çıktı

AKSA Jeneratör"den yapılan açıklamaya göre, İkitelli"de sular altında kalan merkezlerde 10 milyon TL"lik hasar oluştu. Aksa Jeneratör depo binasının da sular altında kaldığını söyleyen yetkililer, depodaki 200 jeneratörün kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

150 bin metre kumaş kullanılamaz hale geldi

COŞKUN Tekstil bünyesinde bulunan Süvari Giyim"in binası da sular altında kaldı. 150 bin metre kumaş kullanılamaz hale geldi. 750 bin dolar değerindeki kumaş
zarar görürken mağazadaki toplam hasar 1 milyon 250 bin doları buldu.

İkitelli Organize Sanayi 20 milyon dolar kaybetti

İKİTELLİ Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Konak, sel felaketi yüzünden OSB"ye bağlı 37 sanayi kooperatifinden 2"sinde arıtma tesisinde hasar oluştuğunu, 6 sanayi bölgesinde bazı bodrum kat dükkanları su bastığını belirterek, “Allah"a şükür, 37 kooperatifteki 24 bin KOBİ"de, can kaybı yok. Büyük çaplı hasar da olmadı ancak, bir günlük iş kaybımız var” dedi.
Elektrik gitti
İkitelli OSB"nin devlete yıllık katkısının 5 milyar dolar olduğunu söyleyen Nuri Konak, şu bilgileri verdi: “Şirketlerin toplam ürettiği katma değer daha fazla. Fakat felaket yüzünden OSB"de elektrikler gitti. 170 bin çalışana sahip işletmelerin hiçbiri üretim yapamaz hale geldi. Elektrik öğleden sonra kontrollü verilmeye başladı; fakat ulaşım aksadığı için başı işletmeler çalışana "Gelmeyin" dedi. Küçük maddi hasarın dışında iş gücü kaybı, 20 milyon doları geçebilir.”
Dünyanın en büyüğü
Felaket yüzünden kesilen elektriğin kontrollü verilmek zorunda olduğunu aktaran Nuri Konak, şöyle devam etti: “Gece yıldırım düşmesi yüzünden elektrik tamamen gitmişti. Trafoların durumu açısından, kontrollü enerji vermek zorundayız. Tüm çalışmalarımız sanayiyi durdurmamak üzerine. İkitelli OSB, dünyanın en büyük KOBİ bölgesi. Kooperatiflerin hiçbirinde ciddi sıkıntı olmadı. Yollar da öğleden sonra açıldı, fakat sabah 170 bin çalışanın hemen hemen hiçbiri iş yapamadı. OSB"nin ekonomiye yıllık katkısı 5 milyar dolar. Birkaç gün içinde net bir hasar raporu çıkarırız.”HÜRRİYET