Kara Harp Okulu tarihinde ilk kez askeri liseden gelen öğrencilerin sayısı, düz liselerden gelen öğrencilere göre azınlıkta kaldı. Okula bu yıl giren 850 öğrencinin yüzde 70'i sivil liselerden...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin muvazzaf subay kaynağı Kara Harp Okulu'nda bir ilk... Okul tarihinde ilk kez, askeri liselerden mezun olarak Harbiye'de öğrenim görmeye başlayan öğrenciler azınlıkta kaldı. 2009 - 2010 öğretim yılında Kara Harp Okulu'na başlayan yaklaşık 850 öğrencinin yüzde 70'i sivil liselerden, yüzde 30'u ise askeri liselerden.

Oranlar şaşkınlık yarattı

Harbiye'nin yerleşik geleneklerini yıkan bu yılki uygulamanın nedeni henüz netlik kazanmadı. TSK'nin ihtiyaçları dikkate alınarak Kara Harp Okulu'na öğrenci gönderen askeri liselere her yıl 800'ün üzerinde öğrenci kaydediliyor. Harp Okulu'nun bu yıl askeri liselerden sadece 300 civarında öğrenci alması merak uyandırdı ve dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre, Kara Harp Okulu'na daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 850 öğrenci alındı. Ancak bu öğrencilerin sadece 300 kadarı Kuleli ve Maltepe askeri liselerinden. Sayıları 550 civarında olan diğer öğrenciler ise sivil lise mezunları arasından alındı. Sivil liselerden gelen öğrencilerin oranının yüzde 70'e ulaşması Kara Harp Okulu tarihinde ilk kez yaşanıyor.

Gelenlerin yüzde 24'ü kız

Kara Harp Okulu'na 'pozitif ayrımcılık' ilkesi doğrultusunda, 2004'ten bu yana her yıl sivil lise mezunu 20-25 civarında kız öğrenci alınıyordu. Sivil liselerden gelen erkek öğrencilerin sayıları ise yok denecek kadar azdı.

Harbiye'ye bu yıl sivil liselerden ilk kez 500'ün üzerinde erkek öğrenci de alınmış oldu. Sivil liselerden gelen bu öğrencilerin 24'nün ise daha önceki yıllardaki gibi kızlardan oluştuğu öğrenildi.

Kara Harp Okulu, bu yıla kadar öğrenci ihtiyacının tamamına yakınını İstanbul'daki Kuleli Askeri Lisesi ile İzmir'deki Maltepe Askeri Lisesi'nden karşılıyordu. Kuleli ve Maltepe Askeri liseleri, her yıl toplam 800 civarında mezun veriyor. Askeri liseye girerken imzalanan sözleşmeye göre, okuldan ayrılmak veya Kara Harp Okulu'na devam etmeyen öğrencilerin aileleri yaklaşık 50 bin TL tazminat ödüyor./akşam