Maaşına haciz geldiğini ATM'ye para çekmeye gidince öğrenen bürokratın sorunu Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından çözülürken, bu tarz yanlışlıkların ne sıklıkla yaşandığı konusu gündeme geldi.

Zaman'ın haberine göre, 2004 model Hyundai Getz marka aracını iki yıl önce elinden çıkarmasına rağmen bu taşıtın beş yıllık vergi borcu olduğu gerekçesiyle maaşına haciz geldiğini aktaran bürokrat, başından geçenleri şöyle anlattı:

"2004 model mavi renkli Hyundai Getz marka bir aracım vardı. İki yıl önce bunu satıp başka bir araç aldım. Satışta vergi borcu olmadığına dair yazı istendi ve herhangi bir borcu görünmüyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde maaşıma konan haciz sonrasında beş yıllık borcum çıktı. Maliye'den bir memur plakanın AFH olan harf kısmını AFM olarak girdiği için üzerimde ikinci bir 2004 model mavi renkli Hyundai Getz marka bir araç daha görünmüş. Bunun beş yıllık borcunu ve gecikme cezasıyla birlikte faizini istediler. Ödemediğim gerekçesiyle de faiziyle birlikte bana yaklaşık 5 bin lira ceza çıkarmışlar."

Gelir İdaresi'nin olmayan aracına kestiği cezanın ardından maaşına haciz geldiğini fark eden bürokrat, bu durumu izah etmenin çok zor olduğuna dikkat çekti.

Vergi dairesindeki memurların, sorunu bir an önce çözmek yerine işi birbirlerine havale ettiğini kaydetti. Yanlışlığın araçların şasi numarası ile ortadan kalktığını belirten mağdur, olmayan bir araca vergi borcu çıkaran Maliye'nin altı yıllık süre zarfında herhangi bir bildirimde bulunmadığına dikkat çekiyor. Bu sebeple hatanın devam ettiğini aktaran bürokrat, benzer olayın birçok kişinin başına gelebileceğine dikkat çekiyor. Maaşlarında eksilme olanların Maliye'ye başvurması gerektiğine dikkat çeken bürokrat, "Aksi halde hiç olmayan bir borç için ödeme yapmış olursunuz. Hesabınızda yüklü miktarda para varsa eksilen kısmı gözden kaçabilir." uyarısında bulunuyor.

Vatan