Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Dekanı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünsal Yetim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramlarda çocuklara harçlık vermenin, Türk geleneklerinden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yetim, harçlıklarla çocukların genellikle oyuncak silah aldıklarını, bu durumun da gelecekte kullanımının kanıksanmasına yol açtığını ifade etti.

Tahrik edilen insanların ortamda bulunan silahı alarak karşı tarafa saldırıda bulunmasının sık yaşanan bir durum olarak gözlendiğini belirten Prof. Dr. Yetim, şöyle konuştu:

'Oyuncak silahlar, çocukları şiddete meyilli hale getiriyor. Bu tarz oyuncaklar, silahları normalleştiriyor. Bu durum da ilerleyen yıllarda silah kullanımını teşvik ediyor.

Ayrıca, günümüzde satılan oyuncak silahların görüntüleri itibariyle gerçekleri ile aralarında hiçbir fark yok. Çocukluk çağında bu oyuncaklar ile oynayan kişi için silah basit bir şey gibi algılanıyor. Bu durum da silahı erken yaşta tanıyan çocuğun olası şiddet anında bunu kullanmasını kolaylaştırıyor.'

'DİZİLER VE BİLGİSAYAR OYUNLARI DA TEŞVİK EDİYOR'

Prof. Dr. Ünsal Yetim, ilk olarak oyuncaklarıyla tanışan çocukların gerçek silahlara ilgisinin, diziler ve bilgisayar oyunları ile geliştiğini kaydetti.

Özellikle bilgisayar oyunları ile silahların teknik özelliklerini de öğrenen çocuğun, bunları kullanarak 'can aldığına' işaret eden Prof. Dr. Yetim, şunları söyledi:

'Çocuklar oyun sırasında ellerindeki silahlar ile adam öldürerek, puan alıyor. Başarı elde ediyor. Bu durum da silaha zevkle bakmasına neden oluyor.

Bunun yanı sıra dizilerde de silahların kullanımını gören çocuk, gerçeğini bulduğu zaman 'Bu silahı zaten tanıyorum' diyerek, kullanmak istiyor. Bu durum maalesef, okullarda silaha dayalı şiddet olaylarının ülkemizde de gün geçtikçe artmasına neden oluyor.'

'HARÇLIKLARIN HARCANMASI KONTROL EDİLMELİ'

Prof. Dr. Yetim, bayramda harçlık biriktiren çocukların harcamalarının mutlaka velileri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

'Harçlıkların doğru yerlere harcanması sağlanmalı' diyen Yetim, şöyle devam etti:

'Bu konuda velilere çok önemli görevler düşüyor. Çocuğun eline 100 lira verip de arkasını aramamak çok doğru bir davranış değil. Doğru şekilde, doğru yerlere harcaması öğretilmeli. Örneğin çocuğun bu para ile zeka geliştirici oyunlar alması teşvik edilebilir veya geçmişte olduğu gibi kumbarada biriktirerek, veli takviyesi ile bisiklet alması sağlanabilir.'

'HER 10 KİŞİDEN BİRİNDE SİLAH VAR'

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ise ateşli silahların dünya ve Türkiye için çok önemli bir tehlike olduğunu, bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyada her gün bine yakın kişinin silahlı olaylarda öldüğünü belirten Dedeman, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu yıl başından itibaren dünyada ateşli silahlarla 315 bin kişi öldü veya öldürüldü. Bugün Türkiye'de 2,5 milyonu ruhsatlı olmak üzere, ruhsatsızlarla birlikte toplam 10 milyona yakın ateşli silah kullanımda bulunuyor. Her 10 kişiden birinde silahın olduğu Türkiye'de, yılda 3 bin kişi ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Bu rakamlar tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.'

Dedeman, oyuncak silahların da çocukları gerçeğini kullanmaya teşvik ettiğini, silahın oyuncağının bile çocuklarda 'ben güçlüyüm' algısı yarattığını ifade etti.

Oyuncak silahların 'anti-sosyal oyuncak' olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildiren Dedeman, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Çocuğa, oyuncak dahi olsa silahlara ihtiyacının olmadığı anlatılmalı, toplumda hukukun ve adaletin egemen olduğu öğretilmeli. Onların, barış ortamında uzlaşma becerilerini geliştirmeye yönelik oyunlara teşvik edilmesi son derece önemli.

Ayrıca, veliler de 'bireysel silahlanma' anlayışından vazgeçmeli ve silahı evlerinden uzak tutarak, çocuklarından önce kendilerini silahlardan arındırmalı. Çocuklara bayram harçlıklarıyla sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak oyuncaklar almalılar.'/yeni şafak