Amerika kıtasının en yoksul ülkesi Haiti'de 7.1'lik depremin yol açtığı trajedinin boyutu her geçen saniye artıyor. Ölü sayısı 50 bine yaklaşırken zamanla yarışan yoksul halk enkazı çıplak elle kazıyarak yakınlarını bulmaya çalışıyor. Sokakların cesetlerle dolup taştığı başkent Port-au-Prince'te çoğu evsiz kalan halk yıkılan hükümet binası meydanında, futbol sahası veya evlerine yakın sokaklarda aç ve susuz bir şekilde yardım bekliyor. Harabeye dönen kentte polis araçları yaralıları taşımak için ambulans olarak kullanılıyor. Doktorlar, içme suyu sıkıntısının ciddi düzeyde olduğuna işaret ederek, yaralıların susuzluk nedeniyle ölebileceği uyarısında bulunuyor. Kentte şimdilik sadece Küba'dan gelen doktorlar bulunuyor.

YARDIMLAR ACİL GİTMELİ

ABD ve BM yardımlara hız verdi. BM Genel Kurulu Haiti'deki deprem dolaysıyla acil toplandı. Toplantıya katılan ABD eski Başkanı ve Birleşmiş Milletler Haiti Özel Temsilcisi Bill Clinton bölgedeki durumun “çok ciddi” olduğunu, derhal yardımda bulunulması gerektiğini açıkladı. ABD, Çin ve Venezuela'dan yardım ekipleri ülkeye ulaşırken Dünya Bankası 100 milyon dolarlık ilave acil yardım sağlayacağını duyurdu. Türkiye'den önceki gün giden Kızılay ekibinin yanısıra dün de İnsani Yardım Vakfı İHH ülkeye bir kargo uçağı dolusu yardım malzemesi gönderdi. Haiti'nin yaklaşık 9 milyonluk nüfusunun en az üçte birinin yardıma ihtiyacı bulunduğunu belirten Uluslararası Kızılhaç yetkilileri de gıda ve içme suyu sorunu ve kentin her tarafında açıkta bulunan cesetler nedeniyle salgın hastalık çıkabileceğini dile getirdi.

Enkaz altından bakanlığa SMS

Deprem trajedisinde yaşanan en ilginç olaylardan biri de enkaz altında kalan bir Kanada vatandaşının cep telefonundan kendi Dışişleri Bakanlığı'na SMS göndererek yardım istemesi oldu. İsim vermeyen bakanlık derhal harekete geçti.

Yer kalmadı!

7.1'lik depremin vurduğu Haiti'de sokaklar cesetlerle dolup taştı. Evlerini terkedip sokaklarda yaşamaya başlayan halk en çok yıkılan devlet başkanlığı sarayının önündeki meydanda yığıldı. Kentteki futbol sahasını da dolduran ve çoğunun evi oturulamaz hale gelen çaresiz Haitililer deprem tehlikesi geçitikten sonra nerede yaşayacaklarını kara kara düşünmeye başladı. Morglar ise ilk gün doldu.

Virankent

Başkent Port-au-Prince'in depremden sonra dün ilk kez yayınlanan uydu görüntüleri felaketin boyutlarını gözler önüne serdi. Zaten derme çatma evlerde yaşayan ülke halkı depremden sonra barınma olanaklarını tamamen yitirdi.

BM tarihindeki en büyük felaket

Depremde yıkılan BM merkez binasının enkazında hala 200 BM çalışanı bulunuyor. Şimdiye kadar 16 çalışanın cesedine ulaşıldı. Bu rakamlar BM tarihindeki en büyük kayıbı ifade ediyor. BM'nin Cenevre'deki insani yardımların koordinasyonu bürosunun sözcüsü Elisabeth Byrs ise 100 personelin enkaz altında kaldığının tahmin edildiğini söyledi./yeni şafak