Yasanın adı “Enerji Verimliliği Kanunu” ve ilgili yönetmelik. Kamuoyunun ayrıntıları konusunda pek bilgi sahibi olmadığı yasa, aslında 2007’de çıktı.

Cumhuriyet'in haberine göre yasa çıkınca merkezi ısıtma kullanan binalara “pay ölçer” satmayı hedefleyen büyük birkaç şirket de hemen Türkiye piyasasına girdi. Ancak şirketlerin yasayı ve ısı tasarrufu hedefini anlatma çabası ticari çıkar çabası olarak algılanınca ve dönemin Bayındırlık Bakanlığı, bugünün Enerji Verimliliği Dairesi’ni devralan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasayı anlatmayınca binalarda kavga ve para cezaları kaçınılmaz oldu.

Çünkü Enerji Verimlilik Kanunu ile ilgili yönetmelik merkezi ısıtma kullanan binaların 2 Mayıs 2012’ye kadar “pay ölçer” taktırmasını zorunlu hale getirdi.

“Pay ölçer”, özetle; bina sakinlerinin dairesinde tüketimine göre para ödemesini ve ısıyı belirli bir düzeyde tutabilmesini sağlıyor.

Türkiye için yeni olsa da pek çok ülkede bilinen bu cihazları, 2007’de yasa çıkınca Türkiye’ye getiren ve üretim için kolları sıvayan Brunata Enerji, Techem ve İsta şirketleri geride kalan yıllarda düş kırıklığı yaşadılar.

Şimdi ise montaja yetişemiyorlar. Bakanlıkça da yetkilendirilen bu şirketlerden Brunata Enerji Genel Müdürü Efe Özgören, “Üretim kapa-sitesi konusunda sorun yok. Yetişiriz. Ama montaj için ekipler kurmamıştık. Zaten satış yapılamadığı için şirketler çok sıkıntı çekiyordu. Şimdi ise montaj sorunu var. O ekipleri de artık sezona yani peteklerin yanacağı kasım ayına kadar yetiştiririz” dedi. Özgören’e göre, İstanbul’daki 475 bin dairenin sadece 70 bininde “pay ölçer” var. Bu evlerin yüzde 75’inin havaların soğuyacağı kasıma kadar pay ölçer taktırması bekleniyor.

Yasaya uyulmasından binaların yönetimleri sorumlu.

Dolayısıyla herhangi bir denetim olasılığında idari yaptırım, yani 1600 liraya kadar çıkabilecek para cezası da onlara kesilecek.

Ancak bina yöneticileri açısından en büyük ceza muhtemelen bina sakinlerinin ısınma parasına isyan ederek bu parayı ödememesi olabilecek. Çünkü bina sakinleri bu yasaya uyulmadığı ve kendisine haksızlık edildiği gerekçesiyle aidat yatırmayabilecek. Özgören, bu noktada suç duyurularının da yaşanmasının olası olduğunu belirtti. Apartman toplantılarına katıldığını ifade eden Özgören “İnsanlar ortak su parası için kavga ediyordu. Şimdi sıra ısınma parasında. Aslında pek çok insan adil paylaşım olmadığını düşünüyor. Şimdi bütün yapacakları kanuna aykırı aidat toplandığını iddia etmek” dedi.

Özgören, pay ölçerin takıldığı binalarda yüzde 40’a varan bir tasarruf yapılabildiğini de sözlerine ekledi