Kadınlar doğum kontrol hapı kullanmalarına gerek kalmadan sadece bir jelle gebeliği önleyebilecek.

Kadınlar doğum kontrol hapı kullanmalarına gerek kalmadan nemlendirici gibi uygulayabilecekleri bir jelle gebeliği önleyebilecek.

Bilim insanları, her gün az miktarda kollara, bacaklara, omuzlara ve karın bölgesine sürülen jelin, hamileliği önleyen hormonların serbest kalmasını sağladığını öne sürdü.

Uzmanlar hap gibi mide bulantısı ya da kilo alma gibi yan etkileri olmayan jelin, çok tercih edilen alternatif bir yöntem haline gelebileceğini belirtiyor.

Üstelik jelin emziren kadınlar tarafından da kullanılabileceği belirtiliyor. Normalde doğum kontrol hapları sütü kesiyor. Jel, deriye yapıştırılarak, deriden nüfuz eden plasterlerle aynı şekilde çalışıyor.

Küçük bej plaster düzenli olarak deriden progesteron ve östrojen hormonu akşı sağlar ve bu da yumurtalıkların her ay yumurta üretmesini engeller. Ancak jel, plasterin iki dezavantajını ortadan kaldırıyor: Gözle görülmesi ve düşebilmesi.

Uzmanlar, klinik deneyi sonuçlarının olumlu olmaya devam etmesi halinde jeli piyasaya sürmeyi umuyor. 20'li ve 30'lu yaşlarındaki 18 gönüllü kadın ile yapılan çalışmaları yürüten New York'taki kar amacı gütmeyen bir merkezin üreme sağlığı geliştirme kliniğinden Dr. Ruth Merkatz, yedi aydan fazla zamanda gönüllülerin hiçbirinin hamile kalmadığını ve jeyin çok yüksek düzeyde uygunluk gösterdiğini belirtti. Araştırmada jel kullanımı için optimum dozun günde sadece 3 miligram olduğu da belirlendi