“Çıkan kanun darbe ve darbecilere karşı. Hani samimiydin. Bunlar o çetelerin avukatlığını yapıyorlar.” 

Başbakan Erdoğan, darbeye teşebbüs eden askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören yasayı eleştiren CHP'ye sert çıktı. CHP'nin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması çağrısında bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Çıkan kanun darbe ve darbecilere karşı. Hani samimiydin. Bunlar o çetelerin avukatlığını yapıyorlar” diye konuştu. AK Parti Kocaeli 3. Olağan İl Kongresi'nde konuşan Erdoğan CHP'nin darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören kanunu 'oldu bittiye getirildi' diye eleştirmesine tepki gösterdi. Erdoğan şunları söyledi:

AKLIN NEREDEYDİ

“Geçen akşam bir kanun çıktı Meclis'te. Dün akşam Grup Başkanvekili çıkmış açıklama yapıyor. Diyor ki, AK Parti'nin adetidir bu, gene bizi aldattı. Aklın nerdeydi, ne iş yapıyorsun sen? Seninle konuşuldu, beraberce 'kabul edenler' dendi, bütün parti grupları ellerini kaldırdı. 'Kabul etmeyenler' dendi, kimse elini kaldırmadı. Sen neredeydin, orada değil miydin? Bunlar nasıl politika yapıyor anlamak mümkün değil. Gözleri var görmez, kulakları var duymaz dilleri var, 24 saat geriden konuşur. Durumları bu. 24 saat sonra basın toplantısı.”

TEYEMMÜM BOZULDU

“Bir taraftan diyorlar ki, 'Darbeye ve darbecilere karşı buyurun beraber'. İşte çıkan kanun darbe ve darbecilere karşı. Hani samimiydin. Çıkan yasa darbecilere karşı. Varsa hepsi rahatlıkla yargılansın isteniyor, bu. Bunun önün tıkalı. Bunlar o çetelerin avukatlığını yapıyorlar. AK Parti, hem sınırlarımızdaki, hem zihinlerdeki mayınları temizlemenin mücadelesini veriyor. Demokrasiyi savunma noktasında tutarlı bir tavır sergilediklerini zannettik ve doğrusu duygulandık. Ancak su göründü, teyemmümleri bozuldu. İki hafta demokrat olabildiler. İki hafta demokrasiyi savunabildiler.”

ÇATIŞMA İSTİYORLAR

“Malum belge konusunda henüz failler ortaya çıkmadan kararlarını ver-diler. Hedef olduğu halde AK Parti'yi mahkum etmeye başladılar. Malum belge üzerinden istismara başladılar. Kurumlar arası tartışmadan medet umdular. Kurumları birbirine düşman ilan ederek, çıkar sağlayacaklarına inandılar. Boşuna uğraşıyorlar, beyhude çaba sarf ediyorlar. Hassas dengeleri istismar ederek, kurumlar arası çatışmalardan medet umarak siyaset üretme tarzı Türkiye'de tedavülden kalkmıştır. Bugün artık kurumlarımız demokrasiye sahip çıkıyor.”

EMANETİ KORUYACAĞIZ

Yarın milletin karşısına çıktıklarında milletin “Emaneti size verdik, o emaneti ne yaptınız?” diyeceğini ve “O emaneti sizden almaya, almaya gayret edenlere karşı muhafaza ettiniz mi?” diye soracağını kaydeden Erdoğan “Hamdolsun. 6.5 yılda girdiğimiz 4 seçimde de bu soruların cevabını verdik” diye konuştu. Erdoğan, çetelerle, mafya ve karanlık güç odaklarıyla mücadele etmeye devam edecekleri söyledi.

Yasanın Albay Çiçek'le herhangi bir ilgisi yok

Kocaeli Valiliği'ni ziyaret eden Erdoğan, gazetecilerin “yasa oldu bittiye getirildi” eleştirilerini hatırlatması üzerine “Her parlamenter, işini ciddi takip etmek mecburiyetindedir. 'Oyuna geldik' gibi ifadeler gayri ciddidir. AK Parti işini ciddi bir şekilde tutmuştur, muhalefetle de görüşmüştür. Görüşmenin sonunda kurula gidilmiş oybirliği ile çıkmıştır. Ülkemiz için hayırlı olsun.” Muhalefetin, Albay Çiçek'in ifadesinin alınması için böyle bir yasa çıkarıldığı yönündeki iddiasının hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Çiçek'in ifadesinin alınmasıyla konunun ilgisi yok. Tamamıyla yargının devam ettireceği süreçtir. Bununla uzaktan yakından alakası yoktur' dedi. Bir gazetecinin, “Kararın Şemdinli Davası'na yansıyacağı görüşü var' demesi üzerine Erdoğan, 'Konu yargıyla alakalı bir süreçtir bir yorum yapamam' dedi.

Başbuğ'u kabul edecek

Başbakan Erdoğan'ın, bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u kabul edeceği bildirildi. Başbakanlık Basın Merkezi, görüşmenin saat 11.00'de gerçekleştirileceğini bildirdi. Erdoğan, saat 12.00'de de Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapacak. - akşam