Konu, Rekabet Kurumu'na taşınıyor.

Cep telefonu piyasası, Nokia Kominikasyon A.Ş.'nin gümrükte gerçekleştirdiği şüpheli işlemler nedeniyle çalkalanıyor. Nokia Kominikasyon A.Ş.'nin son zamanlarda açıklanamaz gerekçelerle ithal ettiği telefon referans fiyatlarını sürekli değiştirmesinin piyasayı kilitlediğinden yakınan telefon ithalatçıları, ilgili makamlara durumu bir şikayet dilekçesiyle bildirmişler. Ancak söz konusu firmanın mevzuattaki boşlukları kendi lehine çok iyi kullanmaktan başka bir şey yapmadığı belirtilerek başvurular boşa çıkarılmış.

MİLYONLARCA AVRO VERGİ

Nokia'nın kendilerine zarar verebileceği gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen sektör aktörleri, kısa süreli referans fiyatı değişimiyle devletin milyonlarca avroluk gümrük vergisi kaybına uğratıldığını vurguluyorlar. Edinilen bilgilere göre Nokia Komünikasyon A.Ş., bir modelin refe-rans fiyatını gümrüğe önce yüksek bildirip az miktarda ürün çekiyor. Kısa bir süre sonra (Bazen 1 gün de olabili-yor) referans bedelini indiriyor, fakat bu sefer yüklü miktarda ürünü gümrükten geçiriyor. İki tarih arasındaki referans farkının yaklaşık 50 avroyu bulabildiğini dile getiren ilgililer, onbinlerce ürünün bu farkla çekilmesi halinde devletin milyonlarca avroluk vergi kaybı yaşadığını kaydediyorlar.

YÜZDE 30 UCUZLUĞA ENGEL

Nokia'nın yaklaşık 100 modeli olduğu dikkate alındığında yıllık büyüklüğün nerelere varabileceği daha iyi anlaşılabiliyor. Nokia Komünikasyon A.Ş. tarafından yapılan bu işlemlerin sadece devleti vergi kaybına uğratmakla kalmadığı, rakiplerin de önünü keserek piyasada tekelleşmeye neden olduğu, dolayısıyla fiyatların makul seviyelere inmesini de engellediği belirtiliyor. Firmanın bu uygulama ile Türk halkının en az yüzde 30 oranında daha ucuz telefon almasına engel teşkil ettiği vurgulanıyor.

SON ÇARE REKABET KURUMU

Mevzuattaki boşlukların iyi kullanıldığı gerekçesiyle gümrük idarelerinden konuya çözüm üretemeyen sektör aktörleri, çareyi Rekabet Kurumu'nun gündemine taşımanın son çare olduğu noktasında birleşiyorlar. Rekabet Kurumu'nun bir çözüm üretmesi halinde farklı ithalatçıların da ürün getirebileceği ve Türkiye'de fiyatların en az yüzde 30 düşebileceği dile getiriliyor./yeni şafak