Sarıgül oylarını CHP'den değil AK Parti seçmeninden alıyor.

Taraf gazetesinden Neşe Düzel'in haberine göre Adil Gür seçmenin kimliği ve tercihiyle ilgili son kamuoyu araştırmalarını 26-27 Aralık'ta ve Ocak'ın ilk haftasında gerçekleştirdi.

Sadece partilerin aldığı oylar değil orduyla ilgili tespitler de bir o kadar çarpıcı.. İşte Adil Gür'ün açıklamaları..

Orduya güvende ciddi düşüş

Ergenekon soruşurmasından önce orduya güven yüzde 90 civarındaydı. Halkın orduya güveni son darbe ve suikast iddialarıyla yüzde 63.4'e düştü..

Araştırma yapılırken Balyoz daha duyulmamıştı

Bugüne dek Türkiye'de orduya güven hiç yüzde 80'lerin altına düşmemişti. Üstelik biz bu araştırmayı yaptığımızda henüz Balyoz harekatı haberleri yoktu.

Kim daha çok orduya güveniyor?

Her yüz erkekten 40'ı orduya güvenim azaldı derken kadınlar daha ordudan yana durdular. Orta ve üst yaş grubundakilerde de gençlere oranla orduya güven daha fazla düştü. Bunun nedeni orta yaş grubundakilerin geçmiş darbe dönemlerinin vahametini bilmeleri olsa gerek.

Partilere göre orduya güvende farklılık var mı?

Evet var. Eğitim yükseldikçe "orduya olana güvenim azalmadı" diyenlerin oranı yükseliyor. Bunun nedeni bu ülkede eğitimliler CHP seçmenidir. Sadece üniversite mezunları oy kullansa, CHP bu ülkede tek başına iktidar olur. Üniversite mezunları açısından CHP hep birinci partidir. Türkiye'de sadece ilkokul mezunları ve düşük gelir grupları oy kullansa AK Parti yüzde 50'den fazla oy alır.

Hangi parti orduya ne kadar güveniyor?

Her yüz AK Parti seçmeninin 41.3'ü, her yüz CHP seçmeninin 24'ü, her yüz MHP seçmeninin 31'i "orduya güvenim azaldı" diyor. DTP'lilere yani Barış ve Demokrasi Partisi'ne gelince yüzde 71.8'i "orduya güvenim" azaldı diyor.

Araştırma ne zaman ve kaç kişiyle yapıldı?

"Bugün seçim olsa ne olur?" diye hem 26-27 Aralık 2009'da hem de bu ayın ilk haftasında araştırma yaptık. Ocak ayında 2412 kişiyle görüştük. Bu araşırmanın sonucuna göre AK Parti'nin oyu yüzde 32-33 bandına kadar indi. 2009 yerel seçimlerinde yüzde 38.4 oy alan AK Parti o günkü oyların dört beş puan altında seyrediyor.

AK Parti'nin oyları kime gidiyor?

Beş yaıl önce AKP'den vazgeçen birinin MHP7ye veya Saadet partisine gitmesini beklerdiniz mantık gereği. Halbuki şimdi MHP CHP'den oy alıyor. CHP de MHP'den.. Abdüllatif Şener ve Saadet'in yanı sıra Sarıgül de AK Parti'den oy alıyor. Sarıgül'ün yanındaki insanların Baykal muhalifi eski CHP'lilerden oluşması nedeniyle kamuoyunda, 'Sarıgül CHP'den oy alacak' diye yanlış bir algı var. Sarıgül CHP'den daha çok AK Parti seçmeninden oy alıyor. Biri dünün sol partisi, dünün merkezinde sağında olan partisi.

BUGÜN SEÇİM OLSA
AK Parti: Yüzde 32
CHP: Yüzde 21
MHP: Yüzde 19
DTP: Yüzde 7
TDH: Yüzde 6
Saadet Partisi: Yüzde 5
Sarıgül neden CHP'den zor oy alır?

Çünkü Mustafa Sarıgül Tayyip Erdoğan tipinde bir siyasetçi. "Sarıgül'e oy verebilirim" diyen daha çok varoşlarda yaşayan düşük gelirli ve düşük eğitimli insanlar Sarıgül partisinin vitrinine dindar, muhafazakar, milliyetçi isimler koyduğu takdirde AK Parti'ye alternatif olur.

CHP ve MHP'nin durumu

Oyu 3-4 puan arttı yüzde 20'ye yaklaştı. CHP toplumun kendisinden beklediği değişimi yapamazsa MHP de bu arada dindar ve muhafazakar seçmenleri kazanacak politikalar uygularsa MHP CHP'yi geçebilir ve ikinci parti olabilir. CHP yükselirken MHP düşüyor, MHP yükselirken CHP düşüyor. CHP yüzde 26-27'ye çıktığında MHP yüzde 15 ve altına inmişti. Bu partinin iktidar alternatifi olabilmesi için toplam oyun artaması lazım. Aslında şu da var. CHP'nin problemi Deniz Baykal değil. Partinin problemi CHP'nin söylemi duruşu ve yönetimi../milliyet