Çorum'da valiliği ziyaret eden Çelik, bir gazetecinin emeklilik yaşının aşağı çekilip çekilemeyeceği sorusu üzerine, geçmiş dönemde bunun yapıldığını ve bedellerinin hala ödenmekte olduğunu söyledi.

1991 yılında 40 yaşında emekli olanlar olduğunu hatırlatan Çelik, genç neslin kıymetinin bilinmesi gerektiğini, bu nesli değerlendirebilecek sistemler geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

EMEKLİLİK 60 YAŞINDA

2036 yılında Türkiye'de 60 yaş emekliliğinin gerçekleşeceğini söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

''Dünyanın her yerinde emeklilik yaşı 60-65 şimdi de 70 yaş konuşuluyor. Biz de emeklilik yaşı 49. Bunun daha aşağı olamayacağını aklı selim herkes tahmin eder. Erken yaş emekliliği teşvik eden hükümetlerin faturasını bizler, çocuklarımız ve torunlarımız ödüyoruz. Belki bir nesil daha ödeyecek. Dünyanın hiçbir yerinde 49 yaş emeklilik yok iken bugün bunu daha aşağılara çekme yaklaşımı hiç doğru değil. Bu konuda taviz verecek bir hükümet ya da bakan memlekete geçmişte olduğu gibi en büyük ihaneti yapar. Daha erken emekli olmak isteyenlere 1991 yılını hatırlatırım. Babaları 40 yaşında emekli oldu, şimdi hem babalarına hem onlara hem de torunlarına iş bulmaya çalışıyoruz. 2036 yılında Türkiye'de 60 yaş emekliliği gerçekleşecek. Bu çok uzun bir süre. Avrupa'da şu an 70 yaş konuşuluyor. Sağlıkta kalitenin artmasından dolayı ortalama ömür de artıyor. Genç neslimizin kıymetini bilmemiz gerekirken ne yazık ki hala Türkiye'de popülist yaklaşımlar devam ediyor.''

GAZETECİLERİN YIPRANMA HAKKI

Gazetecilerinin yıpranma payı hakkının geri verilip verilmeyeceğiyle ilgili bir soruya Bakan Çelik, şu cevabı verdi:

''Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile gerekli çalışmaları yapıyoruz. Yıpranma payı hakkının kimlere verileceğinin tespiti için konuyu bilim kuruluna sevk ettik. Sosyal güvenlik kurumu reformu çalışmaları kapsamında yıpranma payı mevcut uygulaması ile reform çerçevesinde kimler yıpranıyor diye araştırılıyor. Önce risk grupları belirlenecek. Kim yıpranıyor, kim bunu hak ediyor. Şu anda ilgili bilim kurulu çalışma yapıyor. Gazetecilerin pozisyonu, konumu nedir araştırılıyor. Netice sizlerle paylaşılacaktır.''

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN DURUMU YASAL ÇERÇEVEYE ALINACAK

Valiliğin ardından Çorum Belediyesi'ni de ziyaret eden Çelik, bir gazetecinin belediyeler de çalışanların kadroya geçirilme talepleri ile ilgili sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Belediyelerde sözleşmeli çalışanlar ile ilgili parlamento açılır açılmaz bir yasa tasarısı geliyor. Bu tasarı büyükşehirlerin sayısını 29'a çıkarıyor. Sözleşmeli personelin durumu bu yasa çerçevesinde ele alınacak. Ancak belediye başkanlarının talepleri ile çalışanların talepleri farklı. Bunları örtüştürmemiz gerekiyor.''

TAŞERON İŞÇİLER

Taşeron işçilerle ilgili çalışmaların sorulması üzerine de Bakan Çelik, ''Taşeron işçilerle ilgili çalışmaları tamamladık. Biraz kıdem tazminatıyla bağlantılı bir konu var. Kıdem tazminatı için 12 ay kesintisiz çalışılması gerekiyor. Taşeron işçi 12 ay çalışamadığı için kıdem tazminatından mahrum. Sendikalarla bunları konuşacağız. Tazminattan yararlanan yüzde 10 yararlanamayan yüzde 90 kesim var. Bunların hepsini konuşacağız. Taşeron işçilerle ilgili diğer konuları düzenledik, elimizde taslağımız var. Bunları sosyal taraflarla bir masa etrafında konuşabilmek için toplu iş ilişkileri diye bir sendikal yasa mevzuatı var, bunun geçmesi gerekiyor. Bu yasa geçmeden kıdem tazminatı ve benzeri konuları tartışma konusu yapmayacağımıza dair mutabakat yaptık. Bu yasa çıkar çıkmaz çalışma hayatı ile ilgili konuları masaya getireceğiz, uzlaşmayla çözeceğiz'' diye konuştu.

Bakan Çelik, belediyenin ardından Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile AK Parti İl Başkanlığını da ziyaret etti.

Çelik, daha sonra Çorum Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binası inşaatında incemeler de bulunarak, İŞKUR il Müdürlüğünü ziyaret etti.