Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı, Katma Değer Vergisi (KDV) iade taleplerinde bazı belgelerin elektronik ortamda alınması ve değerlendirilmesi hakkında, ''Katma Değer Vergisi Sirküleri'' Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre, Katma Değer Vergisi iade talepleri ile ilgili olarak vergi dairelerince şu anda VEDOP üzerinden manuel olarak yapılan ve oldukça uzun zaman alan kontroller, ''vergi dairelerinin kırtasiyecilikten ve bir kısım formalitelerden kurtarılması, iade işlemlerine hız kazandırılması, KDV iade işlemleri açısından asgari bir standart getirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması'' amacıyla hazırlanan KDV İadesi Risk Analizi Projesi sayesinde elektronik ortamda yapılacak ve mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri belgeler esas alınarak özet bir rapor halinde vergi dairesinin kullanımına sunulacak.

KDV mükellefleri Ocak/2010 vergilendirme döneminden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemleri için geçerli olmak üzere bu işlemlerine yönelik iade taleplerinde, indirilecek ve yüklenilen KDV listeleri ile satış faturaları listesini ve iade için ibrazı istenilen durumlarda gümrük (çıkış) beyannamesi listesini internet vergi dairesi üzerinden gönderecekler.

HANGİ İŞLEMLERİ KAPSIYOR?

Söz konusu uygulama, KDV Kanununun, (8/2) maddesi uyarınca fazla ve yersiz ödenen vergilerden, (9/1) maddesi ile Bakanlığa tanınan yetki kapsamında getirilen sorumluluk uygulamalarından, (29/2) maddesi uyarınca indirimli orana tabi işlemlerden, 32'nci maddesine göre de, sayılan istisna kapsamındaki işlemlerden kaynaklanan KDV iade taleplerinde, ''indirilecek KDV listesi'', ''yüklenilen KDV listesi'' ve ''satış faturaları listesi'' ile iade için ibrazı istenilen durumlarda ''gümrük (çıkış) beyannamesi listesi''nin elektronik ortamda alınmasını içeriyor.

Buna göre, KDV mükelleflerinin tamamı söz konusu iade taleplerini bu uygulama kapsamında yapacak.

Söz konusu listelere, fatura düzenleme limitinin altında kalsa dahi her bir belge kaydedilecek. Aynı mükelleften yapılan alımlar belge bazında bu listelere ayrı ayrı girilecek.

İade talebine ilişkin olarak ibrazı gereken ve bu listelerin dışında kalan diğer belgelerin önceden olduğu gibi vergi dairesine intikal ettirilmesi gerekecek.

Elektronik ortamda alınan indirilecek ve yüklenilen KDV listeleri ile satış faturaları listesinin ve iade için ibrazı istenilen durumlarda gümrük (çıkış) beyannamesi listesinin ayrıca kağıt ortamında verilmesine ise gerek kalmayacak.

Mükelleflerin iade talepleri, iade için aranılan diğer tüm belgelerin vergi dairesine ibraz edildiği tarih itibarıyla geçerlilik kazanacak.

Vergi daireleri, mükelleflerin iade taleplerini iade için gerekli belgelerin tümü ve elektronik ortamda alınacak, sistem tarafından üretilecek KDV İadesi Kontrol Raporu çerçevesinde değerlendirerek ilgili KDV Genel Tebliğlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde sonuçlandıracak.

Bu listelerin doldurulmasında uyulacak kurallara internet vergi dairesinden ulaşılması mümkün olacak./haber7