Teşvikler konusunda 3 ana hat belirlediklerini açıklayan Erdoğan, 'Yeni Teşvik Sistemi Çalışması' ismini verdikleri bu sistemde verilecek teşvikleri 'Büyük proje yatırımları, Bölgesel ve sektörel teşvik sistemi ve Genel teşvik sistemi olarak üç gruba ayırdıklarını söyledi.

Erdoğan bu teşviklerin uygulama alanlarını ise "Bölgelere ve büyük proje yatırımlarına farklı uygulanmak üzere kurumlar ve gelir vergisi indirimi; yeni istihdama yönelik SSK primi işveren payının hazine tarafından karşılanması; az gelişmiş bölgelerde yatırım için kullanılacak kredinin faizinin bir bölümünün hazine tarafından karşılanması; Yatırımlara yer tahsisi ve makine-teçhizat alımlarında KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti olarak belirledik." şeklinde açıkladı.
Türkiye'de daha önce illere göre yapılan teşvik sistemi de, yeni sistemle tamamen değiştirilerek bölgelere göre yeniden yapılandırıldı. Türkiye yeni yapılandırmayla dört ana bölgeye ayrılıyor. Buna göre gelişmişlik seviyesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu 3 ve 4. bölgeyi oluştururken, buralarda emek yoğun yatırımların teşviki planlanıyor.

Gelişmişlik seviyesine göre ikinci bölgede ise tekstil, gıda, kağıt ve mineral sektörleri desteklenecek. Birinci bölgede ise otomotiv, eloktronik, makine imalat ve bunlar gibi yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar desteklenecek. Bunların dışında kalan yatırımlar ise genel teşvik yatırımları kapsamında gümrük vergisi ve KDV istisnasıyla desteklenecek.