'Devrimci Karargah Örgütü' davasının tutuklu sanığı eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, 'Ergenekon terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Avcı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, 'Ergenekon' soruşturması kapsamında Odatv'de ele geçirilen belgelerle ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulandı.

Hanefi Avcı, yaklaşık 4.5 saat süren sorgulamanın ardından, 'Ergenekon terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkeme, eski emniyet müdürü Avcı'nın, 'Ergenekon terör örgütü üyeliği' suçundan da tutuklanmasına karar verdi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Soner Yalçın'ın sahibi olduğu Odatv'de yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerle ilgili şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılan Hanefi Avcı tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden saat 10.15'te Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Soruşturma savcısının Güneri Civaoğlu'nun ifadesini alması sebebiyle nezarethanede bekleyen Avcı'nın sorgusuna saat 13.30'da başlandı. Avcı, yaklaşık 5 saat boyunca Ergenekon bağlantılarıyla ilgili olarak sorgulandı.

PERİNÇEK VE SONER YALÇIN SORULDU

Hanefi Avcı'ya Odatv'de yapılan aramalarda ele geçirilen "Hanefi.doc" isimli belge ile ilgili sorular sorulduğu öğrenildi. Belgede yer alan, "Referandum sürecinde cemaati yıpratmalı ve kamuoyu üzerinde güvenilirliği azaltılmalı. Hanefi kullanılmalı. Böyle bir şeyi kendini ortaya koyarak teklif etmesi önemli. Avcı ile direkt görüşmeyelim. Nedim'i ve Cumhur'u kullanalım. Doğu, ?Hanefi'nin ağzından Ergenekon'un boş bir dava olarak anlatılması sağlanmalı' diyor. Doğu'nun çalışmalaarından faydalanılmalı. Hanefi'ye güvence verilmeli" şeklindeki ifadeler soruldu. Hanefi Avcı'nın belgede geçen notların doğru olmadığını belirterek suçlamaları reddettiği öğrenildi.

KİTABIN İLK TASLAĞI GÖSTERİLDİ

Savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulanan Hanefi Avcı'ya Akdeniz Yayınevi'ne verilen kitabının ilk taslağının gösterildiği öğrenildi. Kitabın içindekiler kısmı ve kapağının, Angora yayınlarından piyasaya sürülen kitaptan çok farklı olduğu hatırlatılarak, ?Cemaat' ile ilgili ikinci bölümü kendisinin yazmadığı belirtildi. "Kitabın 2. kısmının Ergenekon terör örgütünün faaliyetleri kapsamında Doğu Perinçek'in talimatı ile Nedim Şener tarafından yazıldığı tespit edilmiştir. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" diye sorulan Avcı'nın, "Hayır bunlar doğru değil. Kitabı ben yazdım" diye yanıt verdiği öğrenildi.


"ERGENEKON'UN VARLIĞINI KABUL EDİYORUM"

Kendisine 14 soru yöneltildiği öğrenilen Avcı, toplam 22 sayfa ifade verdi. Soner Yalçın ile sadece bir kez kendisi hakkında yaptığı işkence haberi nedeniyle görüştüğünü söyleyen Avcı, Nedim Şener ile Müyesser Yıldız'ı da tanıdığını belirtti. Daha önce Ergenekon soruşturması kapsamında tanık olarak verdiği ifadelerde örgütün varlığını kabul ettiği, örgütün kitlesel eylem gücü olduğundan bahsettiği halde kitabında farklı ifadeler kullandığı sorulan Avcı'nın bu iddiayı da kabul etmediği öğrenildi. Avcı'nın örgütün varlığını halen kabul ettiğini ve yargılamasının yapılması gerektiğini, kitabında da örgütü kabul ettiğini anlattığını söyledi.

ERGENEKON ÜYELİĞİNDEN TUTUKLANDI

Seçimlerde milletvekili adayı olacağını açıklayan ve emniyet müdürlüğünden istifa eden Devrimci Karargah davası tutuklu sanığı Hanefi Avcı, sorgunun ardından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Örgüt üyeliği suçundan sevk edildiği nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de sorgulanan Avcı bir kez daha tutuklandı. Avcı, 28 Eylül 2010 tarihinde tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konulmuştu.