İstanbul'un ünlü balıkçısı Kenan Balcı, hamsinin saymakla bitmeyen faydalarını ilginç bir yöntemle anlattı. Balcı; kalbe iyi gelen, zekayı geliştiren ve cildi güzelleştiren hamsiyi çiğ çiğ yedi.

Ekmeğinden pilavına, buğulamasından ızgarasına, tatlısından, turşusuna kadar türlü şekillerde hazırlanıp tüketilen hamsi, zengin protein deposu olmasının yanı sıra bol miktarda iyot içerdiği için zeka gelişimi açısından da faydalı bir besin olarak gösteriliyor. Uzmanlar, kış mevsiminde sofraların baş tacı olan hamsinin kalp ve damar hastalıklarından koruduğunu, kalp krizi riskini azalttığını, zekayı geliştirip cildi güzelleştirdiğini söylüyor.

HAMSİYİ BÖYLE YEDİ! TIKLAYIN

Karadenizli birine sormuşlar, "Hamsinin nesi olur?" diye. "Baklavası olur" yanıtını verince, "Daha öteye gitme" demişler. Baklavası olur mu bilinmez ama turşusu bile kurulan hamsi, kış aylarında özellikle dar gelirlinin imdadına yetişiyor. Zengin protein deposu olan hamsi, fiyatı bir türlü inmeyen kırmızı etin yerini çoktan aldı. Hayli ucuzlayan hamsi; tavası, buğulaması, ızgarasıyla sofralardaki itibarını kimseye kaptırmıyor.
Ülkemizde tutulan balıkların üçte ikisini hamsi oluşturuyor. Durum böyle olunca, soğukta avlanması ve tüketilmesi makbul olan hamsi, özellikle kış aylarında balıkçılar tarafından baş tacı ediliyor. Balıkçılar kadar hamsinin baş tacı edildiği evlerden ise adeta sağlık fışkırıyor. Yani uzmanlara göre, 'hamsi' giren eve doktor girmiyor.

Uzmanlar bu küçük mucizenin faydalarını saymakla bitiremiyor. Denizlerin çıtırı, sofraların sultanı hamsi, A ve D vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin maddesi. Hamside bol miktarda sodyum kalsiyum fosfor bulunuyor. Aynı zamanda bebek ve çocukların hamsi yemesi, onların gelişim çağlarında ve ileride daha sağlıklı bireyler olmasına katkı sağlıyor. İyot açısından son derece zengin olan hamsinin zeka gelişimine de çok büyük faydası var. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarından koruyan hamsi,
kalp krizi riskini azaltıyor ve cildi güzelleştiriyor. "Hamsi fakir gıdası değil, fikir gıdasıdır" diyerek denizin bizlere sunduğu bu mucize gıdanın zekayı geliştirdiğine dikkat çeken ünlü balıkçı Kenan Balcı, "Anne sütünden sonra yıpranan dokuları onaran tek gıda balık. Omega 3 yönünden zengin olduğu söylenen hamsi ise hem zekayı geliştiriyor hem de yaşlanmayı geciktiriyor" dedi.

Hamsinin ağlardan direkt tezgahlarına geldiğini söyleyen Balcı, "Tüm balıklarda olduğu gibi vatandaşlarımız hamsinin de tazesini yemek istiyorsa bu mevsimde bol bol tüketsinler" diye konuştu. Hamsiyi bin bir zahmetle avlayarak sofralarımıza taptaze ulaştıran yılların balıkçısı Kenan Balcı, bu sene hamsinin bol olduğunu belirterek "İnşallah böyle devam eder" diyerek herkese hamsi yemelerini önerdi. Ne kadar sağlıklı olduğunu göstermek için hamsiyi çiğ çiğ yiyen Balcı, daha sonra mutfağa geçerek hamsinin nasıl pişirilmesi gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi.

İHA