Dünyada doğumların yarıya yakınının plansız olarak gerçekleşmekte olduğuna işaret eden Op. Dr. Leylant Ova Demirtaş, “Yakında çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin hayatlarında bazı sağlıklı değişikler yapması gereklidir. Anne adayının kilosu ve sağlığı yerindeyse sağlıklı bir doğum yapma şansı artar. Çok önceden hazırlıklara başlama şansı varsa anne adayı hayatında bu yönde değişiklikler yaparak sağlığındaki düzelmeleri bekleyebilir. Birçok çift ilk denemede başarılı olamaz, hiçbir hamilelik belirtisi olmasa da bir iki ay daha denemeye devam edilmelidir. Genetik uygunluk, kan uyuşmazlığı gibi tetkikleri yaptırılmalıdır. Anne ya da baba adayı uzun süreli bir tedaviden çıktıysa, bunun doğuma etkileri doğumu takip edecek doktor ile konuşulmalıdır. Özellikle şeker ve epilepsi hastası kadınlarda bu hayati önem taşır” dedi.
Hamilelik önceside baba adayının yapması gerekenler konusunda bilgiler veren Demirtaş, “Baba adayları sperm kalitesini düşürmesi nedeniyle sigarayı bırakmalı, alkolü de azaltmalı. Stresten uzak durmalı. Stres hormonal dengeleri bozarak üremeyi etkiler. Sıcaktan kaçmalı, çünkü sperm düşük ısılarda üretilir. Sıcak banyolar ve dar boxerlardan kaçmalı. Sağlıklı beslenmeli” diye konuştu.
Hamilelik öncesi için anne adaylarına da uyarılarda bulunan Demirtaş, şunları söyledi: “Anne adaylarının düşük ititimalini artıran sigaradan uzak durmaları çok önemli. yı bırakmalı.ayrıca sigara çocuğunuzun düşük kiloda doğmasına ve solunum yolları hastalıkları riskini taşımasına yol açar. Alkol kullanmamalı. Folik asit takviyesi yapmalı. Bunun için bol bol koyu yeşil sebzeler, portakal, tam buğday ekmeği ve kahvaltılık gevrek yemeli. Yumurtlama dönemleri iyi bilinmelidir”