Hamilelikte ayaklarda şişlik ve bacaklarda ödem oluşmasının belli bir dereceye kadar normal bir fizyolojik değişim olmasına rağmen, aşırı tuzlu yemek ve fazla kilonun tehlikeli sonuçlar doğuracağına işaret ediliyor. Şişme ve ödemin ana sebebinin büyüyen rahmin, bulunduğu kemik çatı içinde seyreden damarlara özellikle de toplar damarlara baskı yapması olduğunu belirten uzmanlar, toplar damarların üzerindeki basınç etkisi ile aşağıdan kalbe doğru kanın akışı yavaşladığı ve bunun da ödem oluşturduğunu belirtiyor. Bu durumun özellikle hamilelerin sabah giydiği ayakkabının öğlene doğru sıkmaya başlaması şeklinde şikayetlere sebep olduğuna dikkat çeken Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, özellikle el ve koldaki ödemin varlığında hamile kadınların mutlaka hekime başvurmaları gerektiğini belirtti.

Hamilelikte fizyolojik olarak sık rastlanan bacak ödeminin, bazen ciddi hastalıklar nedeniyle de oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, "Ödeme sebep olabilen hastalıklar arasında gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi), böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, damar hastalıkları (Varisler), hormonal bozukluklar ve karaciğer hastalıkları bulunmaktadır. Bunların dışında hamilelik döneminde fazla kilo almak, aşırı tuzlu veya proteinden fakir beslenmekle de ödem oluşmaktadır." dedi.

Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, hamilelikte ödemin miktarını azaltmak veya ortadan kaldırmak için şu önerileri sıraladı: "Aşırı tuz tüketimi azaltılmalıdır. Çok tuzlu peynir, zeytin v.b. gıdalar tüketilmemelidir. Turşu, konserve, hazır ayran, hazır çorbalar, çeşniler, et ve tavuk suyu tabletleri gibi sodyum içeriği yüksek olan gıdaların tüketiminde de dikkat etmek gerekir. Soda tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Düzenli ve yeterli bir beslenme, egzersiz programına uyulmalıdır. Hamilelikte düzenli bir beslenme ve uygun egzersiz programıyla ideal kilo alımının sağlanması, aşırı beslenmeden kaçınılması gerekir. Kişiye ve mevsime göre değişmekle beraber, günde 8- 12 bardak su içilmelidir. Karbonhidrattan uzak durulmalıdır. Pirinç, beyaz ekmek, makarna, hamur işleri, şerbetli ya da hamurlu tatlılar, çikolata gibi karbonhidrat içeren yiyecekler; aşırı miktarda tüketilmemelidir. ve Posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir."

Doç. Dr. H. Alper Tanrıverdi, hamilelikteki ödem düzenli beslenmeye, düzenli sıvı tüketimine ve dinlenmeye rağmen geçmiyorsa ya da el ve kolda ödem oluşmuşsa ve yoğun baş ağrısı, görme bozuklukları, tansiyon yüksekliği gibi eşlik eden durumlar varsa mutlaka doktora başvurulmasını söyledi. (CİHAN)