Mısır’ın yeni yönetiminin Gazze ile Refah sınır kapısını açma kararının ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, hükümetleri Gazze’ye 2. yardım filosunu caydırmaya çağırırken Hamas’ın filonun gelişine yönelik hazırlıklarının çerçevesinde Gazze limanında bir tatbikat düzenlediği bildirildi.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth, “Türk filosunun Haziran ayındaki gelişinin hazırlıklarının çerçevesinde Hamas güvenlik güçlerinin Gazze limanında tatbikat yaptığı”nı yazdı.

Dalgıçlar ve tıp personeli dahil düzinelerce kişinin yer aldığı tatbikat sırasında çeşitli senaryoların uygulandığı belirtilen haberde “Katılımcılar, İsrail ordusunun bir gemiyi ele geçirmesi simülasyonunu yaptı ve bazı Hamas üyeleri, İsrailli deniz komandoları rolünü oynadılar. Diğer bir senaryoda güçler, gemiden suya atılan bir kişinin kurtarılmasını içeren bir kurtarma operasyonunu taklit ettiler” denildi.

-“HAMAS BAKAN YARDIMCISI TÜRK DAYANIŞMASINI ÖVDÜ”-

Tatbikatı izleyen Hamas hükümetinin İçişleri Bakan Yardımcısı Kamil Abu Madi’nin Türk dayanışmasını övdüğü belirtilen habere göre Abu Madi “Türk halkının kanı, Filistin halkın kanı ile karışıyor” şeklinde konuştu.

Haberde İHH’nin düzenlediği ikinci filonun gelecek hafta yola çıkması öngörüldüğünün ancak Türkiye’de 12 Haziran’da yapılacak seçimler nedeniyle ertelendiği gibi göründüğü kaydedildi.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın geçen hafta 15 gemiden oluşacak ikinci Gazze filosuna bin 500 kadar aktivistin yer alacağını söylediğine de dikkat çekildi.
Birinci Gazze filosunun gemilerinden Mavi Marmara’ya 31 Mayıs 2010’da İsrail askerleri tarafından düzenlenen kanlı operasyon sonucunda dokuz Türk hayatı kaybetmiş iki ülke arasında ciddi bir krize yol açmıştı.