Suriye’de tank destekli ordu birlikler, muhaliflerin kalesi olarak gösterilen Hama kentine girdi.
 
Askerlerin sivil halka rastgele ateş açması sonucu 100’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti.
 
Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik protestoların merkezi konumundaki Hama’da cuma günü düzenlenen iktidar karşıtı gösterilere on binlerce kişi katılmış ve Şam yönetimi, haftalardır durumu kontrol altına almak için uğraş veriyordu. Hama kentinin çevresini saran Suriye güvenlik güçlerinin, kuşatma altındaki şehre, dört bir yandan saldırıya geçtiği belirtilirken, ağır makineli tüfeklerle rastgele ateş açtığı sokaklarda onlarca ceset yattığı kaydedildi. Tankların kentteki eylemcilerin tarafından kurulan barikatları yıkması ve kent merkezine doğru hızla ilerlemesi ordunun şehirde yeni bir katliam yaşatacağı yönündeki kaygıları artırdı. Hükümet karşıtı eylemcilerin de silahlarıyla güvenlik güçlerine karşılık verdiği ve  şehirde yoğun çatışmaların yaşandığını belirtildi. Görgü tanıkları şehre giren ordu birliklerinin, ayrım gözetmeksizin ateş açtıklarını söyledi. Reuters’a konuşan bir doktor, Hama’daki 3 hastaneye dün 24 ceset getirildiğini ifade etti. Kuşatma altındaki şehrin, ana semtlerinde su ve elektriğin protestoculara karşı caydırıcılık amacıyla kesildiği bildirildi.
 
Ülkedeki isyancıların Ramazan ayı boyunca iktidar karşıtı gösterileri yoğunlaştırması beklenirken, Esad yönetimi de buna engel olmak amacıyla operasyonları sıklaştırıyor.Suriye’de  yaklaşık Mart ortasından bu yana süren olaylarda  bin 500 sivilin ve 350 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği ileri sürülürken, 12 bin 600’den fazla kişi tutuklandı; 3 bin kişi ise kayıp.  
 
29 YIL ÖNCE 25 BİN KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
 
Hafız Esad’dan oğul Esad’a kanlı miras
 
Hama, ülkenin yakın tarihinin en kanlı katliamının yaşandığı bir şehir olarak biliniyor.
 
Suriye’nin şu anki cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın babası olan Hafız Esad’ın iktidarda olduğu sırada Hama kenti bir ayaklanmanın merkezi olmuştu. Ayaklanmayı bastırmak için baba Esad, şehrin teslim olmasını ve boşaltılması çağrısı yapmış ve daha sonra piyadelerin ve tankların dar sokaklara rahatça girebilmesi için şehir merkezini havadan bombalamakla işe koyulmuştu.
 
1982 yılındaki bu ayaklanma Hafız Esad yönetimi tarafından kanlı bir şekilde biçimde bastırılmış ve yaklaşık 25 bin kişi öldürülmesiyle son bulmuştu.
 
stargazete