Halkevleri, ilkini 2007 yılında düzenlediği Halkın Hakları Forumu"nun(HHF) ikincisini 21-22-23 Ocak"ta Ankara"da gerçekleştirecek. Hem Türkiye"de hem de dünyada hak mücadelelerinin deneyimlerinin aktarılacağı, neoliberal saldırganlığa karşı birleşik mücadele zeminlerinin güçlendirileceği ikinci Forum “Güvencesizliğe, Doğanın metalaştırılmasına/yok edilmesine, Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele” ana başlıkları etrafında düzenlenecek oturum ve atölyelerden oluşuyor.

Halkın Hakları Forumu"nun ilki Halkevleri ve Ankara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi tarafından 8-9-10 Haziran 2007"de düzenlenmişti. Hak mücadelelerinin günümüz sınıf mücadelesi içindeki kurucu niteliğinin bilince çıkartılması hedefiyle düzenlenen forum “Halkın kadın yarısı haklarını tartışıyor-Kadınların da hakları var” başlığında bir kadın forumu ve neoliberal dönüşüm ve sınıf mücadelesine etkileri ile Ortadoğu ve Kürt sorununu ele alan tartışmalardan oluşmuştu.

21-22-23 Ocak"ta düzenlenecek olan II. Halkın Hakları Forumu"nda hem ülke hem dünya genelinde yaşanan ekonomik, siyasal gelişmeleri sınıf mücadelesi ekseninde tartışacak, neoliberalizmin krizi, savaş ve gericilik kuşatmasına karşı hak mücadelelerini ilerletmenin olanakları konuşulacak. Forum çeşitli hak mücadelesi alanlarındaki bağlantıları bilince çıkartmayı, bu alanların birleşik mücadelesine ışık tutacak sonuçları çıkarmayı hedefliyor.

İlk gün düzenlenecek olan Kadın Forumu"nda yeni liberal gericiliğin ikinci sınıf yurttaş tanımına karşı kadınların eşitlik talebinin hangi dinamikler üzerinden yükseltileceği ve bu talebin tüm toplumun eşitlikçi ve özgürlükçü yöndeki dönüşümü açısından taşıdığı anlam tartışılacak.

Aynı gün düzenlenecek olan “Kürt sorunu ve hakları mücadelesi” forumunda Kürt sorununa ilişkin demokratik çözüm önerilerine dair bir çerçeve tartışmanın ardından, Kürt sorununun gelişen hak mücadeleleri alanındaki güncel yansımaları ele alınacak. Forumun temel hedefi, ırkçılık ve şovenizme karşı mücadeleyi neo-liberalizme karşı mücadeleyle ülkemizdeki tüm ezilenlerin “eşit yurttaşlık hakları” çerçevesinde kaynaştıran somut bir mücadele programının ipuçlarının görünür kılınması olacak.

Forumun 22-23 Ocak"ta düzenlenecek ana oturumlarında ise “Güvencesizliğe Karşı Mücadele; Doğanın Metalaştırılmasına/Yok Edilmesine "Karşı Mücadele ve Sermayenin Kent Politikalarına Karşı Mücadele” olarak belirlenen üç ana başlıkta 14 atölye çalışması gerçekleştirilecek. Öte yandan “Irkçılık, cinsiyetçilik ve gericilikle mücadele” başlıklarıyla ilgili tartışmalar her bir atölye çalışması içinde özel olarak yer alacak.

HHF, Anadolu"nun dört bir yanında hak mücadelelerini yürüten öznelerin, emekçilerin, bilim insanlarının, aydınların, emek hareketi temsilcilerinin yaşantıları içinde öğrenilmiş bilgi ve mücadele deneyimlerinden süzülen siyasal tartışmalara ev sahipliği yapacak ve sayısız dost dernek, meslek örgütü, sendika ve inisiyatifle birlikte örgütlenecektir. Foruma, hak mücadelelerinin dünya deneyimlerini ve çeşitli coğrafyalarda ulaştığı siyasallaşma düzeyini tartışmaya sunacak bilim ve siyaset insanları da katılacak.

Forum Programı

I. Gün – 21 Ocak 2011 Cuma

• Halkın Hakları Kadın Forumu
Kadınlar Eşitliği ve Özgürlüğü Tartışıyor
Yer: Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi
Saat: 09.30-19.00

• Kürt Sorun ve haklar Mücadelesi Forumu
Yer: Petrol-İş Ankara Şubesi Salonu
Saat: 13.00-19.00

II. Gün – 22 Ocak 2011 Cumartesi

Yer: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
• 10.30-13.30 Neoliberal çağda sınıf mücadelesi: Siyasal kriz, yeni yönetim stratejileri ve sınıfın yanıtları (Moderatör E. Ahmet Tonak)
o Toplumun, insanın ve doğanın krizi olarak kapitalist kriz (A. Haşim Köse)
o Yurttaşlığın ve Rejimin Krizi (Metin Özuğurlu)
o Bir kriz yönetimi ve toplumsal mühendislik projesi olarak neoliberalizm (ErginYıldızoğlu)
o Türkiye"de neoliberal gericilik: Dönüşümün siyasi aktörü olarak AKP (Umar Karatepe)
o Kapitalist krize karşı sınıfın siyasal yanıtları: Hak mücadeleleri (Çiğdem Çidamlı)
• 14.30-18.00 Atölye çalışmaları ve toplantılar
• 18.00 Hukukçular toplantısı: Hak mücadeleleri ve hukuk

III. Gün – 23 Ocak 2011 Pazar


• 10.00-13.00 Dünya hak mücadeleleri forumu
• 10.00-13.00 Halkın hakları forumu sonuç atölyeleri
A. Forum temaları üzerine paralel çalışmalar
• Güvencesizliğe karşı mücadele
• Doğanın metalaştırılmasına/yok edilmesine karşı mücadele
• Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele
B. Halkın hakları ve gericiliğe karşı mücadele atölyesi
• Halkın hakları forumu sonuç oturumu
o 14.00-15.00 (I) Emeğin, doğanın ve insanlığın kurtuluşu için ortak mücadeleye
o 15.30-18.00 (II) Neoliberalizme, faşizme, ırkçılığa ve gericiliğe karşı halkın siyaseti olarak haklar mücadelesi ve genel seçim süreci
o 18.30-19.00 (III) Halkın hakları forumu-2011 sonuç bildirgesi sunuşu