Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, kararın 7 Şubat 2011 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine, 4 Nisan 2011 tarihinde bakanlar kurulunca alındığını kaydetti. Kendilerine tebliğinse 4 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştiğini ifade eden İlknur Birol, tebliğ tarihinin seçim sonrası olduğunu dikkat çekerek, “Açıktır ki başta Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP iktidarı seçim öncesi bu açıklamayı göze almamıştır” dedi. 

Birol, kararın, sosyal ve ekonomik politikalara karşı Halkevleri’nin yürüttüğü muhalefetten kaynaklandığını ve asıl amacın, kamu yararına faaliyet yürüten yapıların tavsiyesi olduğunu savundu. AKP döneminde Deniz Feneri’nin ‘kamu yararı dernek’ statüsüne alındığına dikkat çeken Birol, Halkevleri’nin biri 1950 ve diğeri 1980’de olmak üzere iki kere kapatıldığını hatırlattı. Birol, “İki kez kapatılıp tüm malvarlıklarına el konulan; türlü baskı ve şiddetle karşılaşan ama halkın içinden her seferinde yeniden doğan bir örgüttür Halkevleri” dedi. 

1950 ve 1980’de de kapatılmıştı 
Barınma, ulaşım ve eğitim hakkı gibi toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren konulardaki muhalif tavrıyla dikkat çeken Halkevleri, Türkiye’nin köklü ve tarihi sivil toplum örgütlerinden. 1932 yılında ‘eğitim, aydınlanma, sanat ve kültür’ örgütü olarak kurulan Halkevleri, 1951 yılına kadar 10 milyon 73 bin 153 kişinin okuma yazma öğrenmesini sağladı. 1951 yılında Demokrat Parti döneminde kapatıldı. 1963’te ikinci kez kuruldu. 12 Eylül 1980’de tekrar kapatıldı. Yönetici ve üyelerinden gözaltına alınanların olduğu Halkevleri’nin üçüncü kez açılma faaliyetleri ise 1987 yılında başladı.