Ziraat Bankası"nın açıkladığı kredi yeniden yapılandırma ve kredi faizlerinde indirim içeren paketlerden sonra Halkbank da takibe düşen kredi borçlularına yeniden yapılandırma getiren bir paket açıyor. Borcunu ödeyememiş ve takibe düşmüş tüm bireysel ve ticari kredi müşterilerinin borcu şu anki faizlerle 5 yıla yayılacak.

Kredi kartı sahipleri için “dürüst değiller” diyen Başbakan Erdoğan"a rağmen Ziraat Bankası"nın önceki gün açıkladığı “öteleme” paketinden sonra Halkbank doğrudan borç tasfiyesine girişiyor.

Halkbank"ın ekonomik krize karşı önlem paketinde borçlarını ödeyememiş ve takip hesaplarında izlenmeye başlamış ticari ve bireysel kredi borçlusu şirketler ve vatandaşlar hedefleniyor. Paketin en kısa zamanda kamuoyuna açıklanacağı belirtilirken, uygulama detaylarına ilişkin hesaplar yapılıyor. Henüz ana aksı belirlenmiş plana göre, takibe düşen kredi borçlularına yeniden yapılandırma hakkı getirilecek. Bu kapsamda haklarında işlem başlayan ticari ve bireysel krediler ile kredi kartı borçları tasfiye edilecek. Halkbank"ın kriz paketine göre, kredisini ödeyemeyen ve takibe düşen şirketler ile vatandaşların, ödeyemedikleri kredinin eski cari ve temerrüt faizi oranı ne olursa olsun borçları bugünkü faiz oranlarından yeniden hesaplanacak. Bu borç 5 yıla varan vadelerde bölünerek taksitle alınacak. Peşin ödeyene ek faiz indirimi yapılacak.

Borca 3 ayda tasfiye

Halkbank, kredi borçlarını ödeyemediği için haklarında yasal takip başlatılan ticari kredi borçluları ile kredi kartı ya da tüketici kredisini ödeyemeyen vatandaşların borçlarını 3 ay içinde tasfiye etmeyi planlıyor. Bunun için uygulama 3 aylık bir dönem için geçerli olacak.

Paketle getirilecek tasfiye planının en önemli özelliği, borcun yeniden hesaplanmasında temerrüt faiz oranından vazgeçilerek cari faiz oranının esas alınması olacak. Banka yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bu nedenle borçlular açısından ödenebilirliği yüksek bir yeniden yapılandırma planı oluşturulacağı tahmin ediliyor. Öte yandan verilen bilgilere göre Halkbank"ın takipteki alacaklarının toplam kredilere oranı halen yüzde 4.7 oranında bulunuyor. Toplam kredi tutarı ise yaklaşık 26 milyar TL düzeyinde.

Dürüst olmamakla suçlanan kredi kartı mağduruna kamu bankaları kucak açtı

Başbakan Erdoğan"ın geçtiğimiz hafta yaptığı “Kredi kartıyla borçlananları şöyle bir farklı yere koyuyorum, onlara da dürüst gözüyle bakmam” açıklamasının ardından kamu bankalarının kriz paketleriyle kredi kartı mağdurlarına sahip çıkması ayrıca dikkat çekti.

Önceki gün Ziraat Bankası"nın açıkladığı paketle kredi kartı mağdurlarının borcu 2 yıla varan vadeye yayılmıştı. Halkbank da Başbakan"a rağmen kara listeye giren kart mağdurlarına bu durumdan kurtulma imkanı sunmuş olacak.

"MB"nin faiz indirimini kredilere yansıtan ilk banka olduk"

HALKBANK Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, bankanın yaptığı faiz indirimi ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Merkez Bankası"nın faiz indirimini, ekonomideki olumlu hareketleri ve tüketici güven endeksindeki yükselişler dolayısıyla ortaya çıkan olumlu sonuçları bireysel kredilerde yaptığımız genel faiz indirimi ile vatandaşlara yansıtan ilk banka olduk. Halkbank olarak 20 Mart Cuma günü faiz oranlarımızda yaptığımız indirim 23 Mart Pazartesi gününden itibaren geçerli hale geldi. Piyasalardaki olumlu değişiklikleri anında ürünlerimize yansıtarak müşterilerimiz için avantaj yaratıyoruz. Bundan sonra da bu tür refleksleri göstererek bireysel bankacılık alanındaki iddiamızı ortaya koymaya devam edeceğiz. Biz Halkbank olarak sadece belli mevsim paketleri açıklamıyoruz, her zaman açık olan şemsiyemizle dört mevsim müşterilerimizin yanında yer alıyoruz.”