Yargıtay, otel, lokanta ve bar gibi umuma açık işletmelerde yapılan müzik yayınlarına ilişkin önemli bir karara imza attı. Habertürk gazetesinden Fevzi Çakır'ın haberine göre Yüksek Mahkeme, umuma açık işletmelerde müzik eserinin radyodan veya televizyondan yayınlanmasının, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceğine karar verdi. Yargıtay’ın kararına konu olay 2013 yılında İstanbul’da yaşandı. Bir yapımcı şirket, televizyonda yayınlanan şarkıları müşterilerine dinleten bar sahibi hakkında şikâyette bulundu.

BAKANLIK BOZMA İSTEDİ

Şikâyet dilekçesinde bar sahibinin, yapımcı şirket ve eser sahibi sanatçıların mali haklarını ihlal ettiği savunuldu. Şikâyet üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak Başsavcılık, soruşturmanın sonunda takipsizlik kararı verdi. Bu karara yapımcı şirket tarafından yapılan itiraz da İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Böylece takipsizlik kararı kesinleşmiş oldu. Bu gelişme üzerine yapımcı şirket, kanun yararına bozma yoluna gidilmesi içi Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Talebi kabul eden Bakanlık, Aralık 2014’te takipsizlik kararının kanun yararına bozulması için dava dosyasını Yargıtay’a gönderdi.

YARGITAY REDDETTİ

Kanun yararına bozma talebine ilişkin yazıda, “Söz konusu eserlerin umuma açık olarak yayınlandığının tespit edilmesi karşısında suçun yasal unsurlarının oluştuğu gözetilmeden, itirazın kabulü yerine ret kararı verilmesinde isabet görülmemiştir” ifadelerine yer verildi. Kanun yararına bozma talebini görüşen Yargıtay 19. Ceza Dairesi ret kararı verdi. Kararda, lokanta, bar, otel ve market gibi yerlerde müzik eserlerinin radyodan veya televizyondan yayınlanması halinde, yapımcı, sanatçı ve eser sahibinin bu yayını engelleme açısından haklarının bulunmadığı vurgulandı.

Söz konusu yayın nedeniyle sadece radyo ve televizyon yayıncısının yayın üzerinde inhisari nitelikte mali haklarının ihlalinden söz edilebileceğine dikkat çekilen kararda, “Şüphelinin bir müzik eserini, televizyondan yapılan yayınla işletmesinde, umumi mahalde müşterilerine dinletmekten ibaret olan eyleminde, fonogram yapımcısı ve icracı sanatçılar yönünden mali hakların ihlali söz konusu olmadığından eylemin suç oluşturmayacağı gözetilmelidir” denildi. Bu karar sonrası bar sahibi hakkında verilen takipsizlik kararı kesinleşirken, ceza almasının yolu da kapamış oldu.