Referandumda ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan milletvekili Yusuf Halaçoğlu, anket sonuçlarının kötü geldiğini, bir hafta kala AKP’nin ‘savaş’ gerekçesiyle referandumu iptal edebileceğini iddia etti.

Sözcü gazetesinden Özlem Gürses’e konuşan Halaçoğlu, “Türkiye, Suriye’den neden bir türlü çıkmıyor? Endişe duyuyorum” dedi, “AKP ‘Savaş var’ deyip referandumu rafa kaldırabilir” ifadelerini kullandı.

Yusuf Halaçoğlu’nun röportajından satırbaşları şöyle:

Kendisi de Elazığ’da söyledi zaten, tek adam yönetimidir bu. Demokrasi yok, hukuk devleti yok, parlamenter sistemin sonu bu. Diktatörlüğe de gider bu, bölünmeye de gider, darbeye de gider… İstikrarsızlığın daniskasını yaşarsınız ! Bütçe bile yapamazsınız.

‘Hayır’ diyeceklere ‘şeytan’ demek, kafir demek, terörist demek… O zaman biz niye referandum yapıyoruz? Hem milletten korkmayın deyip, hem ‘hayır’ diyecekleri teröristlerle aynı kefeye koyan bir zihniyetin içine düştüğü girdabı görmesi lazım. Hayır çıkacak diye korkuyorlar. Onun için de akla gelmez yöntemler uygulamaya başladılar. Halk ‘evet’ de dese ‘hayır’ da dese saygı duyacaksınız. Kendi partilerinden bir adam, Manisa’da çıkıp ne diyor: “Evet çıkmazsa iç savaş çıkar…” Bu ne demek yahu? Yani ‘hayır’ diyenleri siz yarın öldürmeye mi geleceksiniz demek? Yahu bunları 80’de ihtilal hükümeti bile yapmadı. Çok büyük telaş var, çok…

Öyle de ama ya referandumu iptal ederlerse… Benim şu anda en büyük endişem bu, anketleri görüyorlar, sonuçlardan memnun değiller. Bir bakmışsınız referanduma bir hafta kala “Savaş var” deyip sandığı iptal etmişler! Suriye’den niye çıkmıyoruz bir türlü? Ben en çok bundan korkuyorum.

Bunların iddiası şu: Çift başlılık var, seçilmiş başbakan ve seçilmiş cumhurbaşkanı var. E varsa var. Başbakanın güçlerini artırırsın, yürütmeyi düzenlersin. Parlamenter sistemde, seçim yasalarında aksaklıklar varsa onları da düzeltirsin. 14 yıldır hükümetsiniz zaten. İkincisi de diyorlar ki “Beka sorunu var…” İyi de 14 yıldır o beka sorununu da yaratan sizsiniz! Madem o kadar acil beka sorunu var, niye 2019’a bırakıyorsunuz?

Çok büyük bir itiraz var. AKP’nin seçmenleri içinde bile yüzde 35 oranında ‘hayır’ diyen var. MHP seçmeninin yüzde 90’ı ‘hayır’ diyor. Bizim teşkilatımızın çoğunluğu, Ülkü Ocaklarımız ‘hayır’ diyecek.