Üç yıl içinde tetikçiler ve işbirlikçileri tutuklandı ve Türkiye, pek çok mahkeme sürecine tanıklık etti. Mahkeme salonunda Hrant Dink"in eşi ve ailesi ile birlikte avukatlar tehdit edildi. Tehditler Orhan Pamuk"a kadar uzandı. Üç yıl sonra gelinen nokta, Avukat Ergin Cinmen"in ifadesiyle şu: "Bu dava fiilen bitmiştir!"

HRANT Dink davasının müdahil avukatlarından Ergin Cinmen cinayetin üçüncü yılında yargılama sürecini kilitleyen üç noktaya dikkat çekti ve “Bu dava fiilen bitmiştir, bundan sonrası yargılama rutinidir. Artık davaya avukatlar girmese de rutin sürer. Üç-beş meczuba cezalar dağıtılacak, dosya kapanacak” dedi.
Cinayetin üç kilitlenme noktasını tanımlayan Cinmen, sanıldığının aksine olayın perde arkasının da aydınlandığını belirterek, “Agos"un önüne bir polis koysalar Hrant ölmezdi” dedi.

Hrant Dink"in kardeşi Orhan Dink ise davanın bitimiyle birlikte ailece açıklama yapacaklarını söyledi.
Uzun süre Dink Ailesi"nin avukatlığını yapan Erdal Doğan da, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayeti konusunda gerekli hassasiyeti göstermedi, cinayet öncesi ve sonrasındaki delil karartmalar, görev ihmalleriyle ilgili hiçbir şey yapmadı, tek bir suç duyurusu yapmadı” dedi.

Yüzleştirme istiyoruz

Cinmen, yargılamanın kilitlenme sürecini şöyle özetledi:

? İki celse önce dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İhsan Güler, Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz ve dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek"in mahkemeye çağrılıp yüzleştirilmelerini istedik, sorularımız var dedik. Mahkeme kabul etmedi ve bu kararla birlikte Hrant Dink davası fiilen bitti.

? Trabzon Emniyet İstihbaratı"ndan, cinayetten 11 ay önce İstanbul Emniyeti"ne Dink"in öldürüleceğine ilişkin bir bilgi geliyor. Bu bilgi Cerrah"a gösteriliyor. Ne oldu orada, ne gördün, gördün de ne yaptın? Bunlar sorularla olacak şeyler. Emniyet Müdürü"nün İstihbarat Daire Başkanı ile Ramazan Akyürek ile yüzleştirilmesi lazım. Yüzleştirme diye bir kurum var, maddi vakayı iyi anlamak için.

? Perde arkası nedir deniliyor. Perde arkasında Ali Öz var mesela. Ali Öz"e soracağız, niçin sana gelen cinayet istihbaratını ilgili yerlere vermedin diye. Albay Öz ile Trabzon jandarması arasında hiçbir bilgi akışı yok. Trabzon jandarması bilgiyi saklıyor.

Laubali bir dava

? İstihbaratın geldiği astsubayların yargılandığı Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi"ndeki dosya bir felaket. İstanbul"daki davayla bu dosyanın birleştirilmesi istemimiz reddedildi. Davanın sümen altı edildiğini gösteren ikinci kilit nokta budur. Laubali gidiyor bu dava.

? Bu o dönem görev yapan amirler açısından basit bir görevi ihmal davası değil. İhmal yoluyla icra suçu bu, cezası da 20 yıl hapis. Üç kurum da, İstanbul ve Trabzon emniyetleri ile Trabzon jandarması bu cinayetin önünü açmış, cinayeti haber vermeyerek en azından açmış.

? Üçüncü ve en önemli kilit nokta, davayı fiilen bitiren ve rutine bindiren nokta, İdare Mahkemesi"nin Cerrah ve diğer istihbarat şube müdürüyle ilgili aldığı yargılamanın reddi kararıdır. Bugün itibarıyla söyleyeceğim ve çok önemli bulduğum üç kilit nokta budur.

? Beşiktaş"taki davadan artık kimse hiçbir şey beklemesin. Bu davalara artık kimseler girmese de olur. "Hrant davası bitti" tespitimi sokaktaki duyarlı vatandaş hissediyor, biliyor.

Bugün saat 14.30"da Agos"ta

HRANT Dink bugün Türkiye"de ve dünyada çeşitli etkinliklerle anılacak.
? İstanbul: Saat 14.30"da Agos Gazetesi önünde buluşma ve anma, Saat 19.00"da Taksim Meydanı"nda buluşma ve Galatasaray"a kadar meşalelerle yürüyüş.
? Ankara: Saat 18.00 Kızılay"daki SSK İşhanı"nın önünde buluşma.
? İzmir: Saat 17.00 Konak Pier önünde buluşma, Saat 17.30"da Konak eski Sümerbank binası önünde anma etkinliği, Saat 19.00"da Bayraklı"daki MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi"nde “19 Ocak"ta Ne Olmuştu” başlıklı panel ve film gösterimi.
? Bursa: Saat 12.00"de Setbaşı Mahfel önünde buluşma ve Kent Müzesi"ne yürüyüş.
? Berlin: Saat 18.00"de Kottbusser Tor Meydanı"nda buluşma.
? Cardiff: Temple of Peace günü ilan edildi. Saat 13.00"ten 21.00"e kadar Barış Anıtı"nda etkinlikler düzenlecek.
? Brüksel: Saat 19.00-20.00 arasında Michaux Meydanı"nda anma etkinliği.
? Ottawa: Saat 19.00"da Topkapı Restoran"da buluşma.

Hürriyet