CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yine lider olamadı. Kılıçdaroğlu, 80 kişilik Parti Meclisi"nin (PM) belirlenmesi için yapılan Kurultay"da, Baykal ve Sav"ın istediği isimlere yer vermek zorunda kaldı.

“Yumruğunu masaya vur” telkinlerine rağmen Kılıçdaroğlu, PM üyelerinin önemli bir kısmını Baykal ve Sav"a yakın isimlerden oluşturdu.

ÖRTÜ DÜŞMANI DİVAN BAŞKANI

Ankara Arena"da yapılan CHP"nin 15"nci Olağanüstü Kurultayı"nda Başkanlık Divanı"na, başörtülü öğrencilere paso yasağı uygulayan ve hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan CHP"li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu getirildi. Kocaoğlu, kurultay öncesi Ege bölgesinde il il gezerek Kılıçdaroğlu lehine çalışmıştı. Kocaoğlu"nun aynı zamanda Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel"in yakın arkadaş olduğu biliniyor.

ÇÖZÜM YERİNE VAATTE BULUNDU

Kılıçdaroğlu"nun çözüm önerisi yerine bol bol vaatlerde bulunması dikkat çekti. Herkesi CHP çatısı altında birleşmeye çağıran Kılıçdaroğlu, “Türkiye"nin binlerce sorunu varsa CHP"nin binlerce çözümü vardır” dedi. Kılıçdaroğlu"nun vaatleri arasında şunlar yer aldı: “İşsizliği çözeceğiz. Yoksul ailelere aile sigortası vereceğiz. Mazotta ÖTV"yi kaldıracağız. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak. Medya özgür ve bağımsız olacak. Çeteler ortaya çıkarılacak. YÖK kaldırılacak. Harçlar kaldırılacak. Kamuda taşeron işçilik kaldırılacak. Yüzde 10 seçim barajı kaldırılacak. Siyasi Partiler Yasası demokratikleştirilecek, lider sultasına son verilecek. Milletvekili dokunulmazlıkları kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak.”

AYDIN DOĞAN VE ERGENEKON"U UNUTMADI

Kılıçdaroğlu konuşmasında vergi borcuyla başı dertte olan Aydın Doğan ve darbe teşebbüsüyle yargılanan Ergenekoncuları unutmadı. Kılıçdaroğlu, “Kapalı kapılar ardında Hükümet"in sizi nasıl tehdit ettiğini biliyorum. Konuştuğunuz zaman maliyecinin nasıl sizin kapınıza geldiğini biliyorum. Ama artık ayağa kalkın, korkmayın” dedi. Mehmet Haberal"a rapor verdikleri gerekçesiyle 4 üniversite hocasının hastanelerden özel yetkili mahkemelere taşındıklarını ve başlarının eğik olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Onlara da sesleniyorum, başınızı kaldırın, özgürsünüz siz, vicdanınız özgür” diye konuştu.

AÇ KALAN DELEGELER SALONU TERK ETTİ

Kılıçdaroğlu"nun konuşmasından sonra Türkiye"nin dört bir yanından gelen delegeler, kendilerine yemek verilmemesi üzerine salonu terk etti. Bazı delegeler CHP"li Yenimahalle Belediyesi"nin gönderdiği mısır patlağını yiyerek karnını doyurmaya çalışırken, bazıları ise dışarı çıkarak ekmek köfte yemek zorunda kaldı. Karnını doyurma derdine düşen delegelerin dışarı çıkması üzerine Kurultay salonu adeta boşaldı. Bazı delegeler dışarıda köfte ekmek yerken, bazıları da Ulus"ta gezintiye ve alışverişe çıktı.

BASIN MENSUPLARINA YEMEK KARTI

CHP Kurultayı"nda aç kalanlar sadece delegeler değildi. Zor şartlar altında görev yapan basın mensupları CHP"nin cimriliğinden nasibini aldı. Haber yetiştirmeye çalışan basın mensupları, kendilerine dağıtılan yemek kartı ile yemek yiyebildi. Yemek kartı verilmeyen basın mensupları ise kendi imkanları ile karnını doyurabildi.

KARTEL, CHP SÖZCÜLÜĞÜNE SOYUNDU

NTV, CNN gibi haber kanalları ile Hürriyet, Milliyet gibi gazeteler ve yazarları yine siyaset mühendisliğine soyundular. İki haftadır reklamını yaptıkları dünkü CHP Kurultayı"nı canlı yayınlayan NTV ve CNN, CHP"nin resmi televizyon kanalı gibi yorumlar yaptı. Kartel gazeteleri de internet sitelerinden Kurultay haberlerini “Kılıçdaroğlu"na sevgi seli” yorumlarıyla aktardı.

Kartel medyasında CHP Kurultayı, “birlik içinde büyük coşku yaşandığı” ileri sürülerek verilirken, Kılıçdaroğlu"nun blok liste ile delegenin görüşünü hiçe saymış olmasının üstü örtülmeye çalışıldı.

BU KEZ MARKAYI GİZLEDİ

Kılıçdaroğlu, Genel Başkan seçildiği Mayıs"taki Kurultay"da hem kravatsızdı hem de çizgili mavi gömlek giymişti. “Halkçı” söylemiyle gelen Kılıçdaroğlu"nun giydiği gömleğin markası ve fiyatı günlerce konuşulmuştu. CHP Genel Başkanı dün ise kravatlıydı ve beyaz gömlek giymişti. Böylelikle gömleğinin markasını da gizlemiş oldu.

Kılıçdaroğlu, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada ise, “Kırgınlık yoktur ama mutlaka burukluk vardır. PM"de kendisini görmek isteyip göremeyen arkadaşlar olabilir, onları da saygıyla karşılamamız gerekiyor” dedi.

İşte CHP PM"de dikkat çeken isimler

CHP"nin 15. Olağanüstü Kurultayı"nda Parti Meclisi"ne seçilen 80 kişi arasında dikkat çeken isimler yer alıyor. Kılıçdaroğlu, yeni listesi ile elitler takımı imajını yıkmak istiyor.

PM"DEKİ İLGİNÇ İSİMLER

Veli Özdemir: Anka Haber Ajansı Genel Müdürlü

Ali Arif Özzeybek: Anavatan Partisi"nin “Sosyal Barış İçin Ayrımcılığın Önlenmesi ve İnanç Özgürlüğü” projesinin sorumlusu. “İnanç sahiplerine inançlarını yaşama, inanç sahibi olmayanlara hiçbir inancın baskısı altında kalmama teminatını sağlayan devlet laik devlettir” tanımlamasını yapmıştı.

Mehmet Ali Susam: CHP İzmir Milletvekili. 12 trilyonluk yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelmişti.

Mahmut Tanal: CHP İstanbul İl Başkanlığı İl Disiplin Kurulu Üyesi, İstanbul Barosu avukatlarından. “Türban siyasi simge olsa suç mu? Sembollere yasak getirilir mi?” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sezgin Tanrıkulu: Diyarbakır eski Baro Başkanı. Güneydoğu"dan oy çıkaramayan CHP"nin oy umudu olarak Parti Meclisi"ne seçildi. Yakın akrabası Özlem Tanrıkulu KCK Avrupa sorumlusu olarak aranıyor.

Ali Arif Özzeybek: ANAP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Kılıçdaroğlu"nun AK Parti"ye benzemek için kabinesine aldığı isim.

Gülsün Bilgehan: İsmet İnönü"nün kızı Özden İnönü ile gazeteci Metin Toker"in kızı. 22 Temmuz 2007 seçimleri sonrasında yapılan Parti Meclisi toplantısında Deniz Baykal yönetimine güvensizlik oyu veren 11 arkadaşıyla birlikte CHP"de yeni bir muhalif grup oluşturmuştu.

İhsan Özkes: ÇYDD eski Başkanı Türkan Saylan"ın cenaze namazını kıldırdı. Eski DSP"li, Beyoğlu eski Müftüsü.

Muhammet Çakmak: İmam Hatip Lisesi mezunu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi"ni bitirdi. 2002 yılında AK Parti"den Elazığ"dan aday adayı olarak siyasete girmeye teşebbüs etmesine rağmen AK Parti İl Yönetimi tarafından adaylığı kabul edilmedi. Daha sonra 2004-2007 arasında Mehmet Ağar"a DYP"de danışmanlık yapan Çakmak, 2007"de de Elazığ"da DYP"den aday adayı oldu.

Aykan Erdemir: Antropolog, Alevilik Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi.

İsa Gök: Ergenekon"un sivil toplum örgütlerinden olmakla suçlanan ve şubelerinde aramalar yapılan Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile ortak çalışmalarda bulundu.

Osman Korutürk: Türkiye Cumhuriyeti"nin 6. Cumhurbaşkanı Tümamiral Fahri Korutürk"ün oğlu.

Bülent Kuşoğlu: Kemal Kılıçdaroğlu"nun SSK Genel Müdürlüğü döneminde, Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

EŞİNİ BIÇAKLAYAN İSİM DE PM"DE

Ali Tezel: Meryem Tezel kocasının kendisini kız kardeşiyle aldattığı için boşanmak istemişti. Meryem Tezel, eşi Ali Tezel"in kendisini dövdüğünü ve bıçakladığını belirterek rapor alıp suç duyurusunda bulunmuştu. Ali Tezel, 6 ay eve yaklaşmama cezası almıştı.

LAİKLERE YÖNELİK MAHALLE BASKISI

Prof. Dr. Binnaz Toprak: Laiklere yönelik mahalle baskısı olduğunu iddia etmişti. Toprak"ın yaptığı araştırma, CHP İl Örgütleri, Atatürkçü Düşünce Dernekleri, Eğitim-Sen, Eğitim-İş gibi belli bir ideolojik duruşu temsil eden kesimlerle yapılmıştı.

Mehmet Zeki Gündüz: PM"deki bir diğer dikkat çeken isim ise Mehmet Zeki Gündüz. Gündüz, yasa dışı TKP/ML örgütü üyeliğinden mahkum olmuş bir isim.

CUMHURİYET YAZARININ KIZI

Kılıçdaroğlu, yeni PM listesine Cumhuriyet Yazarı Hikmet Çetinkaya"nın kızı Bertil Emrah Oder"i de aldı.

BAŞBUĞ"UN DANIŞMANI DA PM"DE

Nuran Yıldız: Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ"un iletişim danışmanlığını yapmıştı. Nuran Yıldız, Mayıs ayındaki kongrede Kılıçdaroğlu tarafından PM"ye alınmıştı. Yıldız"ın, Başbuğ"un kontenjanından CHP yönetimine alındığı belirtiliyor.

SARKINTILIK YAPAN PROF DA LİSTEDE

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan"ın, Deprem Profesörü sıfatını kullanarak kız öğrencilere sarkıntılık yaptığı öne sürülmüştü.

CHP KURULTAYINDAN GÖZE ÇARPANLAR

¥ CHP"nin Kurultayı"ndayine yankesici şoku yaşandı. Kılıçdaroğlu konuşma yapmak için kürsüye çıktığı sırada, Hidayet Karadeniz isimli parti görevlisinin cebinden 4 bin 700 TL parası çalındı. Parasının çalındığını fark eden Karadeniz, salondan çıkarak polislere, “Benim paramı bulun. Nasıl çaldı bunu?” diyerek polise dert yandı. Çok sayıda partili yankesiciler tarafından çarpıldığı iddasıyla şikâyetçi olmaları için polis merkezine yönlendirildi.

¥ Kurultay"a, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit"in eşi Rahşan Ecevit, SHP"nin Onursal Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü"nün eşi Sevinç İnönü, İsmet İnönü"nün kızı Özden Toker, SHP eski Genel Başkanlarından Aydın Güven Gürkan"ın eşi Serap Aksoy Gürkan, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AİHM"in eski yargıçlarından Rıza Türmen, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Tunceli"de mayına basarak gazi olan Beyti Yavuz, Silopi"de şehit olan astsubay Onur Bakbak"ın anne ve babası, sanatçı Müjde Ar, onur konuğu olarak katıldı.

¥ Ankara Spor Salonu"ndaki Kurultay"ı, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile siyasi parti temsilcileri izledi.

¥ Kurultay"da yine arbede yaşandı. Kılıçdaroğlu"nun salondan ayrılışı sırasında bir genç, başından darbe alarak yaralandı.

¥ Ayrıca, 34 ülkenin büyükelçisi, Sosyalist Entarnasyonal üyesi siyasi parti temsilcileri de salonda yer aldı.

¥ Kılıçdaroğlu"nun salonda partilileri selamlamak üzere tur attığı sırada, CHP Pendik Gençlik Kollarının hazırladığı, bir yanında Kılıçdaroğlu diğer yanında Deniz Gezmiş"in resminin bulunduğu “68 Ruhuyla Halkın İktidarını Kurmaya Geliyoruz” pankartı açıldı.

¥ 1242 delege 24 sandıkta blok listedeki adaylar için oy kullandı.

¥ PM üyeliği için 200 kişi başvurdu.

¥ Canan Arıtman, daha önce partisi adına yaptığı açıklamada, kadın siyasetçi sayısının yetersizliğine vurgu yapmış ve “Meclis"teki vekillerin en az yüzde 50"si bayan olmalı” demişti. Ancak CHP"nin dünkü Kurultayı"nda PM"ye seçilen üyelerin ancak yüzde 17"si kadınlardan oluştu.

Kaynak: yeniakit