Son dönemde tüketici lehindeki düzenleme ve yargı kararlarına rağmen kurumlar ısrarla yasaları ihlal ediyor

Tüketiciyi bezdirme noktasına getiren banka aidat ücretleri ve hesap işletim ücretleri ile telefondaki sabit ücret uygulaması konusunda olumlu yasal düzenlemelere rağmen kurumların yasaları ihlal ediyor ve keyfi olarak kesintileri sürdürüyor.

BANKALAR YASALARI İHLAL EDİYOR

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Başkanı Fuat Engin, son dönemdeki tüketiciyle ilgili düzenlemeleri haksızlıkları giderme konusunda iyi bir düzeyde olduğunu söyledi.

Kredi kartı aidatlarının iadesi sorununun bireysel çabalara ve bankaların insiyatifine neden bağlı olduğunu sorusuna TÖF Başkanı Engin'in cevabı net oldu. "Bizim en büyük mücadelemiz bankaların yasaları ihlal etmeleri" diyen Engin, bankaların uygulamalarını gayri hukuki olarak değerlendirdi. Bankaların yaptığı haksızlıklar olduğuna dikkat çeken Engin,

HAKKINI ARAYANA CEZA GİBİ...

Tüketicinin aidat ile ilgili hakkını araması durumunda borcu olmadığı halde kartın kullanıma kapatılacağını dile getiren Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, her türlü haksızlık ve hukuksuzluk durumunda TÖF'e başvuru yapılmasını istedi. Kendisinin yaşadığı bir mağduriyeti de Yeni Şafak'a aktaran Engin, "Hakem heyetine gittim. Banka iade etti. Bu sefer kartı iptal ettiler. Bunun üzerine tüketici mahkemesine dava açtım" diye konuştu.

TELEFONDA SABİT ÜCRET EZİYETİ

Telefonda alınan sabit ücret, Türk Telekom'un karından fazla çıktı. TÖF Başkanı Engin, "Telekom'un karı kadar sabit ücretten gelir elde ediliyor. Haksız kazancın boyutu ortada" diye konuştu. Konuyu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ve Telekom yetkililerinin hazır bulunduğu bir toplantıda gündeme getirdiğini, ancak hiç bir yetkilinin konuyla ilgili soruya cevap bile vermediklerini dile getirdi. Engin, bu konuda bugüne kadar bir gelişme olmadığına dikkat çekti.

TELEFONA BAĞLI ADSL SORUNU

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) kazanılan ilk tüketici davası olarak tarihe geçen telefona bağlı internet hizmeti konusuna ilişkin olarak, "Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) olarak 1998'de dava açmıştık. AİHM'de ilk tüketici davası olarak görüldü. Karara rağmen sıkıntı yaşandı" dedi.

Rekabet Kurumu'nun ise telefona bağlı internet konusunu ele aldığını, buna göre yıllardan sonra haksız internet kullanıma açacaklarını ifade ettiklerini kaydetti.

Sabit hat zorunlu değil

ADSL için sabit hat zorunluluğu artık yok. Rekabet Kurulu'nun 18.02.2009, tarih, 09-07/127-38 sayılı kararı ile, Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından ADSL bağlantısı için sabit telefon hattı olmasının zorunlu tutulmasının 4054 sayılı Kanun'a aykırı olduğu iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda: sözkonusu firmaya soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

İzlenecek yol

Dilekçe ile ikamet ettiğiniz ilçelerde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılacak. İtiraz süreci izlenecek Cevap olumsuzsa ya da reddedilirse Hakem heyetine ekstre ile başvuru yapılacak Hakem heyetinin vereceği karar bağlayıcı

Türkiye'nin ilk tüketici davası

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 1998 yılında Telekom'un sabit hatlarda 50 kontör karşılığı 400 bin lira aylık sabit ücret uygulamasında, Telekom tarafından tüketicilerden 6 ay boyunca alınan ücretin iadesi talebiyle dava açmıştı.

İşte tüketicilerden haksız yere alınan ücretler


Telefon sabit ücretleri, internete bağlı telefon ücretleri

Bankaların 6 ayda bir aldığı hesap işletim ücretleri

Kart sahibi müşteriden yılda bir alınan kredi kartı aidatları

Tüketici hakkını 10 katıyla geri aldı

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. maddesinde, "Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir' deniliyor. Bu hüküm gereği yıllık hesap işletim ücreti alınamayacak.

Hesap işletim ücretine karşı verilen mücadelenin son örneğinde, bir tüketici 21 TL'lik hesap işletim ücretini 10 katıyla geri aldı. Banka icra yoluyla 210 lira geri ödedi. Kesilen 21 TL yıllık işlem ücreti hakkında önce Üsküdar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından ücretin tüketiciye iadesi kararlaştırıldı. Daha sonra parayı iade etmemekte direnen banka icraya verildi.

Bankaların mevduat hesaplarından aldıkları hesap işletim ücretlerinin kanunsuz olduğunu, bunun da yargı tarafından hükme bağlandı./yeni şafak