Eskişehir'in DSP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in, belediye ihalelerini damadı, kızı ve ortakları başta olmak üzere yakınlarına dağıttığı öne sürüldü..

DSP'li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in, belediyenin ihalelerini yakınlarına verdiği iddia edildi. İhale alanlar arasında Büyükerşen'in kızı, damadı ve ortakları bulunuyor. atv'nin haberine göre Büyükerşen'in Eskişehir'deki şaibeli icraatlarıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı müfettişlerince soruşturma açıldığı öğrenildi. Belgelere göre Büyükerşen'in, belediye işlerini yapan Gerbay Elektronik Reklam Limited şirketinde yüzde 60'lık hissesi bulunuyor. Şirketin hissedarları ise yüzde 34 ile Ahmet Durmaz ve yüzde 6 ile Nesrullah Mermer. İlginç olan Büyükerşen'in "büyük ortağı" olduğu şirketin belediyenin reklam işlerini yapıyor olması. Özgür Dijital, Ekol Dijital, Eser Ofset ve Akbıyık Ofset, ETAM Matbaacılık, Bayel Basım gibi firmaların taşeron olarak kullanıldığı, belediye işlerini asıl yürüten kurumun Gerbay olduğu belirtiliyor. İddialara göre, bu firmalar reklam işlerinin faturalarını Gerbay'a kesiyor. Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi'nin vakıf şirketlerinden olan ETAM Matbaacılık'ın da Yönetim Kurulu Başkanı olarak görünüyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Vekili ise Büyükerşen'in ortağı Ahmet Durmaz.

DENETLEYEN ŞİRKET
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 7 milyon euroya mal olan altyapı ve kanalizasyon işlerini yapan Güçlü İnşaat'ın ortağının da, Büyükerşen'in damadı Mustafa İşçibaşı olduğu öne sürüldü. Belgelerde şirketin diğer ortakları olarak Levent Güçlü, Cüneyt Güçlü ve Süleyman Gürel'in adı yer alıyor. Belediyenin bütün ihalelerini denetleyen mali müşavirlik firması da, Büyükerşen tarafından kurulan Öncü Yeminli Mali Müşavirlik adlı firma. Yılmaz Büyükerşen'in 1998-2004 yılları arasında şirketin ortağı olduğu, 2004 yılında hisselerini Anadolu Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Aykut Herekman'a devrettiği iddia ediliyor. Büyükerşen'in, Eskişehir'in birçok park ve meydanında peyzaj, havuz, heykel, kent mobilyaları, aydınlatma, park ve bahçe düzenlemesi gibi işleri de, kızına ait olan Art Mekan Limited adlı şirkete verdiği belirtiliyor. Büyükerşen'in kızı Burcu Büyükerşen Tuna'nın, 2000 yılına kadar Art Mekan Limited'in yüzde 35 hissedarı olduğu kaydediliyor. 80 milyon liraya mal olan iki büyük park ile 1,5 milyon liraya mal olan korsan gemisini yapan Mima İnşaat adlı şirketin sahibi ise, Büyükerşen'in ortağı Nesrullah Mermer'in kardeşi Mesut Mermer.