EDİRNE şehiriçi içme suyu imtiyaz ihalesine fesat karıştırdığı, rüşvet aldığı ve organize suç örgütüne üye olduğu suçlamasıyla tutuklu yargılanan Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, ilk duruşmada gözyaşlarını tutamadı. Sedefçi, kendisini savunurken, "Ben Edirne'nin menfeatlarine aykırı hiçbir şey yapmadım, kimseden rüşvet almadım. Edirne tarihine çalışkan ve dürüst bir başkan olarak geçmek istiyorum" dedi.



Edirne şehiriçi içme suyu şebekesinin imtiyaz ihalesine fesat karıştırdıkları iddiasıyla yargılanacak 8'i tutuklu 23 sanık için Ticaret Borsası Konferans Salonu duruşma için düzenlendi. Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama salonun hazır hale getirilmesinden sonra bu sabah başladı. Tutuklu 8 sanık saat 08.00'de Ticaret Borsası'na getirildi. Jandarma, borsa binasının çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Tutuklu sanıkların getirildiği sırada tutuklu sanıklardan Mustafa Selçuk basamaklara takılarak düştü.

TUTUKSUZ SANIK AHMET ÖZAL KATILMADI

Duruşmaya tutuksuz sanıklar Ahmet Özal, Kemal Kurt ve Nevin Arabacı katılmadı. Yargılamaya tutuklu 8 ve duruşmaya katılan 12 tutuksuz sanığın kimlik tespiti ile saat 09.15'te başlandı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Başkanı Hamdi Sedefçi, emekli Başkan Yardımcısı Cengiz Erdoğan, ihaleyi kazanan şirket yöneticileri Mustafa Selçuk, Mehmet Altunhan, Ali Fatih Şahin, Talat Özcan, Ümit Yeğin, ihale danışmanı Abdullah Veli Aksaz ile tutuksuz sanıklar Önder Karahan, Belediye Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı, Belediye Satınalma Müdürü Cevdet Girgin, Satınalma Memurları Osman Ateş, Cafer Kartal, ihaleyi kazanan firma yetkilileri Önder Karahan, İsrahim Kıranlar, Osman Bozkurt, İsmail Veysel Parlaktaş, Ferit Yağan, Ali Demirci, Şevket Günbay katıldı.

İDDİANAME OKUNMADI

Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyip Özdurmaz, savcılık tarafından hazırlanan iddianamenin 205 sayfa olduğunu, tutuklu ve tutuksuz tüm sanıklara tebliğ edildiğinden, okumanın uzun süreceğini hatırlatarak, "Savunmalara daha fazla zaman ayırmak ve zaman kaybetmemek için iddianameyi okumuyorum" dedi. Başkan Özdurmaz, duruşma sırasında sık sık çalan cep telefonlarına da sinirlenerek, "Telefonlarınızı kapatın, hem savunma hakkını kısıtlıyorsunuz, hem mahkeme düzenini bozuyorsunuz. Bu nedenle duruşmayı dinleyicilere açıp açmamakta bile tereddüt ettim" dedi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, bir saat süren savunmasında idianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek, "Bugüne kadar Edirne'nin menfaatlerine aykırı hiçbir işin içinde olmadım. Halkın zararına olacak hiçbir girişimim olmadı. Ben Edirne tarihine çalışkan ve dürüst bir başkan olarak geçmek istiyorum" derken gözyaşlarını tutamadı. Boğazı düğümlenen ve konuşmakta zorluk çeken Başkan Sedefçi bu sırada savunmasını kesti. Sedefçi, bir süre bekleyip kendine geldikten sonra savunmasına devam etti.

ÜZÜLMEM YANLIŞ ANLAŞILMIŞ

Su imtiyaz ihalesini kazanan şirketin Ankara'daki merkezine gittiğini, ancak bunda kötü bir niyetinin olmadığını savunmasında söyleyen Başkan Hamdi Sedefçi, "İhaleyi kazanan şirketin iktidar partisi AKP'ye yakın olduğunu biliyordum. Kendilerinden hükümetin üzerime gelmemesi için yardım istedim. Ancak bana yardım edemeyeceklerini söylediler. Ben de bu duruma üzüldüm. Telefon konuşmalarında görüşmeden üzüntülü çıktığım yönündeki beyanlar bundan kaynaklanıyor" dedi.

İmtiyaz ihalesini hazırlanan danışmanın kendisine emekli bir Danıştay üyesi tarafından önerildiğini ifadesinde anlatan Başkan Hamdi Sedefçi, "İhalenin Danıştay denetimi vardı. Bu nedenle ihalenin sadece bu bölümü ile ilgili şartları hazırladı. Parasal konulardaki tüm şartname maddeleri bizim tarafından düzenlendi" dedi.

OLAY NEYDİ?

Edirne Belediyesi şehiriçi imtiyaz ihalesine fesat karıştırıldığı gerekçesi ile Emniyet Müdürlüğü 7 Mart günü `Dede' operasyonu düzenlendi. Polisteki sorgusundan sonra mahkemeye çıkarılan şüpheliler Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, emekli Başkan Yardımcısı Cengiz Erdoğan, ihaleyi kazanan şirket yöneticileri Mustafa Selçuk, Mehmet Altunhan, Ali Fatih Şahin, Talat Özcan, Ümit Yeğin, ihale danışmanı Abdullah Veli Aksaz 11 Mart günü tutuklandı.

Aralarında eski Malatya Milletvekili Ahmet Özal'ın da bulunduğu Önder Karahan, Belediye Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı, Belediye Satınalma Müdürü Cevdet Girgin, Satınalma Memurları Osman Ateş, Cafer Kartal, ihaleyi kazanan firma yetkilileri Önder Karahan, Nevin Arabacı, İsrahim Kıranlar, Kemal Kurt, Osman Bozkurt, İsmail Veysel Parlaktaş, Ferit Yağan, Ali Demirci, Şevket Günbay tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Edirne Cumhuriyet Savcılığı daha sonra sanıklar hakkında 205 sayfalık, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulmuş olan örgüte üye olmak, Örgütü üye olmaksızın örgüt ile birlikte suç işlemek, Örgütü bilerek ve isteyerek yardım etmek, Su imtiyaz ihalesine fesat karıştırmak, Fesat amacıyla kamu görevlisine rüşvet vermek ve almak, Danışmanlık ihalesine fesat karıştırmak, İhale danışmanı olan kamu görevlisine rüşvet vermek ve almak, Su gelirlerini aklamak ve kaynağını gizleyerek meşru yollardan elde ettiği kanaatini uyandırmak üzere çeşitli gizleyici işlemler yapmak suçundan 22 ile 51.5 yıl arasında hapis istemiyle dava açılmıştı.