İsrailli hahamdan Yahudi kadınlara uyarı
Dindar Siyonizm Hareketi'nin önde gelen Yahudi hukuku uzmanlarından Haham Dov Lior, bir Yahudi kadının, bu çocuk sahibi olmak için son şansı olsa dahi asla Yahudi olmayan bir erkeğin spermiyle hamile kalmaması gerektiğini belirtip, aksi takdirde bebeğin "barbar" olacağını öne sürdü.

Ynet haber sitesine göre, Lior, bu konudaki görüşlerini bir kısırlık tedavi kliniği olan Puah Enstitüsü'ndeki kadın sağlığı konferansında dile getirdi.

Lior, böyle bir hamilelikten doğacak çocuğun "Yahudi olmayanların sahip olduğu negatif kalıtımsal özellikleri taşıyacağını" öne sürerek, kısır çiftlere evlat edinme seçeneğini kullanmalarını önerdi.

Haberde, bu tutucu yaklaşımın, öteki hahamlarca yaygın olarak benimsenmiş bulunan ve kimliği belirsiz bir Yahudi'nin spermi soy ağaçları açısından riskler taşıyacağından Yahudi olmayan birinin bağışlayacağı spermlerin tercih edilmesi yönündeki görüşle çeliştiği de kaydedildi.

Lior, konuşmasında, bir Yahudi hukuk kaynağı olan "SeferHaChinuch" kitabında "karakter özelliklerinin babadan oğula geçtiğinin yazılı olduğunun" altını çizerek, "Eğer baba Yahudi değilse çocuk ne gibi karakter özelliklerine sahip olabilir: Tabii ki, zalimlik, barbarlık! Bunlarsa İsrail halkını temsil eden özellikler değil" dedi.

Lior, "merhametli, çekingen ve iyiliksever" olarak tanımladığı Yahudilerin bu özelliklerinin sonraki nesillere aktarıldığını öne sürerek, "Yahudi anne ve babadan doğan biri, Tevrat'a uygun biçimde yetiştirilmemiş olsa dahi, kanında atalarından geçmiş özelliklere sahip olur. Bu genetiğin icabıdır. Ama eğer baba bir yabancıysa, çocuk bu özelliklerden mahrum kalır" diye konuştu.

Genel olarak yapay döllenme ve sperm bağışına da karşı çıkan Haham Lior, bunların spermlerin ziyan olmasına, soyağaçlarının belirsizleşmesine ve Yahudi hukukunda sıralanan "başka kabahatlere" yol açtığını öne sürdü.

Milliyet