Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva'nın 9 Türk vatandaşının İsrailli komandolar tarafından öldürüldüğü Mavi Marmara krizinden yaklaşık 1 ay sonra Mehmetçik Vakfı'na bağış yaptığı ortaya çıktı.

İsrail ile yaşanan Mavi Marmara geriliminin gölgesinde Türkiye Musevileri örnek bir 'yardım' dersi verdi. 31 Mayıs'ta yaşanan kanlı gemi baskınından bir ay sonra, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva'nın, Mehmetçik Vakfı'na menkul bağışında bulunduğu ortaya çıktı. Hahambaşı Haleva'nın bağış jesti, Mavi Marmara nedeniyle İsrail ile ilişkilerin donma noktasına geldiği, dönemin Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un geri çekildiği ve karşılıklı restleşmelerin yaşandığı bir dönemde geldi. Türkiye Musevilerinin en üst düzey dini temsilcisi olan Hahambaşı Haleva, Mehmetçik Vakfı'na başvurarak 29 Haziran'da para yardımında bulundu. Yardımın miktarı ise açıklanmadı.

MADDİ YARDIMA MANEVİ YANIT

Maddi yardıma, manevi anlamı büyük bir karşılık da geldi. Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Salih Güloğlu, Haleva'ya bağışın ardından vakfın geleneksel şildini takdim etti. Kamuoyundan gizli yapılan yardımın ortaya çıkışı ise ikinci jestle oldu. Şilt takdimi esnasında çekilen tek karelik fotoğraf 'Menkul Bağışçımız Rav İsak Haleva- 29 Haziran 2010' bilgisiyle vakfın son dergisine de konuldu.

Mavi Marmara baskınının ardından Türk Musevi Cemaati - Türkiye Hahambaşılığı tarafından yapılan açıklamadaki sağduyulu yaklaşım da dikkat çekmişti. Baskınının ardından Kudüs Başhahamı Menahem Froman da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmişti. Erdoğan, yaşanan sıkıntının İsrail'deki yönetimden kaynaklandığını vurgulayarak olayın bir din sorunu olarak yansımamasının önemine işaret etmişti.

KIZININ FOTOĞRAF GELİRLERİNİ BAĞIŞLADI

Son dönemin bağışçıları arasında Dünya Şampiyonası'nda A Milli Basketbol Takımı'nın ikincilik kazanmasında büyük pay sahibi olan 12 Dev Adamın yıldızı Hidayet Türkoğlu ile Fenerbahçe'nin eski Teknik Direktörü Christoph Daum da yer aldı. Hido, yeni doğan kızı Ela'nın fotoğraf yayınlarından elde ettiği geliri Mehmetçik Vakfı'na bağışlarken, Daum'un para yardımında bulundu.

Hakkı KURBAN / Akşam