İHLAS SON DAKİKA - Patronlar, güvenlik açıklarını tespit ederek şirketlerin bilgisayar sistemini çökerten hackerlardan kurtulmak için ilginç yöntemlere başvuruyor. Apple, Sony, Facebook bile bu kişilerle savaşmak yerine birlikte çalışmayı tercih ediyor. Bazı şirketler ise hackerlara el altından yüklü paralar ödüyor.
 
Şirketler, internet üzerinden gerçekleştirdikleri saldırılarla firmayı milyon dolarlık zarara uğratan bilgisayar korsanlarını işe alıyor. Apple, iPhone ve iPad'e AppStore'dan ücretli uygulamaları bedava indirmeye imkân tanıyan JailbreakMe ve Spirit programının geliştiricisi 'Comex' kod adlı Nicholas Allegra'yı stajyer olarak işe aldı. Facebook da, 6 ciddi güvenlik açığı tespit eden bir hackera 7 bin dolar ödediğini açıklamıştı.
 
Teknoloji firmalarının yanında bankaların da işe aldığı hackerler piyasada güvenlik uzmanı olarak adlandırılıyor. İşe yerleşerek herkesi şaşırtan bu kişiler şirketleri biraz da mecbur ediyor. Firmanın güvenlik açığını tespit eden hackerların, 'beni işe al ya da istediğimi parayı ver' diyerek patronu tehdit ettiği bilinen bir gerçek. Sosyal paylaşım sitesi Facebook, sistem üzerinde açık bulan bağımsız hackerlara maaş ödüyor.
 
Facebook, yaptığı açıklamada şu ana kadar bağımsız hackerlara 40 bin dolara yakın bir ödeme yapıldığını ve bunun sadece 7 bin dolarının Facebook üzerinde 6 ciddi açık bulan bir hackera yapıldığını açıkladı.
 
Facebook güvenlik sorumlusu Joe Sullivan, yetenekli insanlara bu konuda destek vermeleri gerektiğini ifade ediyor. Facebook yine üretici firmaların 'kırılamaz' dediği kodları birkaç günde kırarak büyük şöhret kazanan ünlü hacker Geohot lakaplı George Hotz'u da bünyesine kattı. Henüz 22 yaşında olan dahi hacker Hotz, çok gizli tutulan yeni bir iPad uygulamasının geliştirilmesinde görev alacak. Hacker işe alanlar arasında bilişim devi Microsoft da var. Call of Duty oyununun Modern Warfare 2 serisinde olta saldırısı yapıp Microsoft'u karıştıran 14 yaşındaki İrlandalı dahi çocuk hacker'ı (yaş nedeniyle isim açıklanmıyor) işe aldı.
 
ABD Ulusal Savunma Dairesi (NSA) ise küresel siber savaşlarda görev alacak hacker'ları seçmek için farklı bir yönteme başvuruyor. Siber saldırıların giderek daha büyük bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmesiyle harekete geçen yetkililer, dört federal teşkilatın katılımıyla Las Vegas'ta düzenlenecek Defcon hacker konferansında bir yarışma düzenleyecek. Düzenlenen hacker konferansında, 'en ağır problemleri içeren' bir yarışma yapılacak. Başarı gösteren hacker'lar, NSA'de iş imkânı bulacak. ABD'yi siber savaştaki düşmanlarına karşı savunmak ve ulusal bilgisayar ağını korumakla görevli NSA yetkilisi Richard George, "Bugün roket mühendisleri değil, siber savaşçılar arıyoruz. Bugünkü yarış siber alanda. Biz de en iyi ve zeki siber savaşçılara ihtiyaç duyuyoruz." dedi. Türk hacker'lar ise genelde banka müşterilerinin bilgilerini ele geçirerek onların parasını çalmak için uğraşıyorlar. Bilinen en meşhur Türk hacker ChaO lakaplı Çağatay Evyapan. ChaO ve ekibi, emniyet mensuplarının 8 ay süren operasyonları sonucunda yakalanıp cezaevine gönderildi.
 
Kendinden en çok söz ettiren 5 hacker
 
NASA'dan milyar dolarlık yazılım çalan, tüm dünyadaki internet sistemini yaydıkları spamlarla tehdit ederek kendinden en çok söz ettiren 5 hackerı listeledik.
 
1. Jonathan James: Dünyada hacker sıfatıyla yakalanan 18 yaşından küçük tek kişi. James tutuklandığında 16 yaşındaydı. ABD Savunma Bakanlığı'nın sistemine girip 'backdoor' denilen virüsü yerleştiren James, NASA'dan yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yazılım çaldı.
 
2. Adrian Lamo: Dünyada evsiz hacker olarak tanınır. Lamo, New York Times ve Microsoft, Yahoo!, Citibank, Bank of America sistemlerine de girmiştir.
 
3. Kevin Mitnick: Dünyanın en eski ve en çok tanınmış hacker'ları arasındadır, hatta bu 'sanatın' babası olarak anılıyor. Hakkında Freedom Downtime ve Takedown adlı 2 film de yapılmıştır. En büyük suçu, telefon sistemlerini hacklemesiydi. Yaklaşık 5 yıl hapis yattı. Bilgisayara ve telefona dokunması yasaklanan Mitnick, geçimini konferanslarda konuşarak sağlıyor.
 
4. Kevin Poulsen: Hackerlar arasında 'Dark Dante' olarak tanınır. Los Angeles radyoevinin KIIS-FM telefon hatlarına girerek yapılan yarışlarda Porsche ve birçok ürün kazandığı iddia ediliyor. 5 yıl hapse mahkum olan Poulsen, şu an gazetecilikle uğraşıyor.
 
5. Robert Tappan Morris: Dünyadaki ilk solucan virüsü yapan kişi olarak biliniyor. 'Moris solucanı' onun isminden gelir. Yazdığı solucanlar binlerce bilgisayarın ağına girerek sistemlerin kullanılamaz hale gelmesinden dolayı yakalandı.
 
zaman