Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de kamu düzeninin sağlanmasında güçlük yaşandığını ve bu durumun yol güvenliğini olumsuz etkilediğini belirterek, hacdan dönen vatandaşların havayolunu kullanmalarının güvenlikleri açısından "zorunlu görüldüğünü" bildirdi.
 
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulunun 11.05.2011 tarihli ve 2011/05 sayılı Kararı uyarınca "2011 yılı hac seferlerinin havayolu ile yapılmasına" karar verildiği hatırlatıldı.
 
Hac farizasını yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a giden Türk vatandaşlarının havayoluyla Türkiye'ye döndüklerinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Bununla birlikte, hac döneminde çeşitli hizmetler görmek üzere çalışma amacıyla Suudi Arabistan'a giden vatandaşlarımızdan bazıları ile nakliye amacıyla kullanılan otobüslerimiz, ülkemize dönüş için Suriye güzergahını kullanmaktadırlar.
 
Bakanlığımızca 13 Kasım 2011 günü yapılan seyahat duyurusunda da belirtildiği üzere Suriye'de halen kamu düzeninin sağlanmasında güçlükler yaşanmakta olup bu durumun yol güvenliğini de olumsuz yönde etkilediği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, vatandaşlarımızın hac dönüşünü mutlaka havayoluyla gerçekleştirmeleri güvenlikleri açısından zorunlu görülmektedir. Bununla birlikte, karayoluyla dönülmesi zorunlu olan hallerde de Suriye üzerinden yapılacak seyahatin mutlaka gündüz saatlerinde gerçekleştirilmesi yararlı olacaktır.
 
Diğer taraftan, Suriye'den geçişlerinde fotoğraf çeken vatandaşlarımızdan bazılarının sorunlarla karşılaştıkları müşahede edilmektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın mutlak surette fotoğraf çekmekten kaçınmaları, fotoğraf makinelerini ve kameralı cep telefonlarını bavul veya çantalarında taşımaları önem taşımaktadır."