Başarız çift kol, çift bacak nakli yapan Hacettepe Üniversitesi’nin kompozit doku nakli ruhsatı iptal edildi.

Akdeniz Üniversitesi, Atilla Kavdır’a yaptığı yönergeye aykırı başarısız bacak nakli nedeniyle uyarıldı.

DÜNYADA ilk çift kol ve bacak nakli yapılan hastanın hayatını kaybetmesi üzerine başlatılan soruşturma sonucunda Hacettepe Üniversitesi’nin, “Kompozit (El, kol, bacak gibi uzuvlar) doku nakli ruhsatı” iptal edildi. İlk yüz ve çift kol naklini başarıyla gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi de yönergeye aykırı bacak nakli nedeniyle uyarıldı. Kararlar, savcılığa da gönderilecek.

Ölüm olunca soruşturma açıldı

Hacettepe Üniversitesi’nde aynı anda çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar’ın hayatını kaybetmesi üzerine ameliyatın yönergeye aykırı olduğu eleştirileri gündeme gelmişti. Bir diğer eleştiri ise Cengiz Gül’e gerekmediği halde yüz nakledildiği iddiası olmuştu. Akdeniz Üniversitesi ise yüz ve kol nakillerinde başarılı olsa da yönergeye aykırı yapılan bacak naklinde başarısız olmuştu. Tartışmalar üzerine Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu nakiller hakkında soruşturma başlatmıştı. 

DÖRT UZUV NAKLİNDEN KÖTÜ HABER GELMİŞTİ

Ekip başları toplantıda

Komisyonun dünkü toplantısında, Akdeniz Üniversitesi’nde nakillerin başında bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan ile Gazi Üniversitesi’nin nakil ekibinin başındaki isim Doç. Dr. Selahattin Özmen de Bilim Komisyonu üyesi olarak hazır bulundu. Komisyon, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan başkanlığında toplandı. 

Bacak nakli yönergeye aykırı

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda alınan kararlar doğrultusunda Gazi Üniversitesi’nin yaptığı yüz naklinin yönergeye uygun olduğu belirtildi. Akdeniz Üniversitesi’ndeki yüz ve kol nakilleri de uygun bulunurken, bacak nakli konusunda yönergeye aykırı işlem yapıldığı belirlenerek Akdeniz Üniversitesi, uyarıldı. 

En ağır ceza Hacettepe’ye

En ağır karar Hacettepe konusunda verildi. Hacettepe Üniversitesi’nin, kompozit doku nakli ruhsatı iptal edildi. Karar, “Ölümle sonuçlanan çift kol ve bacak naklinin yönergeye aykırı olması (bacağın birinin kasıktan, kolun birinin omuzdan nakledilmesi); yüz naklinin de gerekmeyen hastaya yapılması” gerekçeleriyle alındı.

Hacettepe Üniversitesi’nin 25 yaşındaki Cengiz Gül’e yaptığı yüz nakli de sorunlu bulundu. Komisyona göre hastanın yüz nakline ihtiyacı yoktu.

Bakanlık incelemesi sürüyor

SAĞLIK Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Hacettepe’deki nakillerle ilgili Bakanlık Teftiş Kurulu’nun inceleme başlattığı anımsatılarak, “Bu konudaki Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyon kararı da müfettişlerce değerlendirilecek ve bir hafta içinde tamamlanarak, sonuç kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi.

İŞTE O MADDE 

İKİNCİ YÜZ NAKLİ HACETTEPE'DE YAPILMIŞTI   

hürriyet