Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, KOSGEB tarafından faiz desteği sağlanan krediler ile Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle sağlanan kredilere hem talebin hem de bankaların kredi verme iştahının güçlü şekilde devam ettiğini söyledi.


Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, Türkiye Bankalar Birliği’ne gelen başvurularda faiz ödemeleri KOSGEB tarafından sağlanan kredilere bankaların ilgisinin az olduğu veya süreçlerin yavaş işlediği hakkındaki yorumların gerçeği yansıtmadığını belirterek, kısa bir sürede çok sayıda talep geldiğini, bunların işleme alındığını ve uygulamada bir aksaklıkla karşılaşılmadığını vurguladı.

Hükümet tarafından büyümenin hızlandırılması ve istihdamın sürdürülmesi amacıyla kredi artışını destekleyen önemli kararların uygulamaya alındığının ve bunların olumlu etkilerinin açık bir şekilde görüldüğünün altını çizen Aydın, “KOSGEB tarafından faiz destekli kredi imkânlarında sağlanan iyileşme yanında, Hazine destekli KGF kefaletiyle sağlanan limitlerin önemli ölçüde artırılması ve borçlarını ödeyen veya ödeme niyetinde olan müşteriler için getirilen ek düzenlemeler, kredi talebini ve kredi arzını olumlu yönde etkilemektedir. Bankacılık sektörü, faaliyetini sürdürebilir durumda olan işletmelere yapılandırma desteği veya yeni kredi vermeye devam etmektedir.” dedi.

Kredi kullandırımı için süre gerekli Aydın, “23 Mart 2017 itibarıyla TL krediler yıl sonuna göre 57 milyar TL artmıştır. Geçen yılın ilk üç ayında TL kredilerdeki artış 24 milyar olmuştur. Geçen seneki seyrin 2 katından daha fazla bir artış olmuştur. İlk çeyrek itibarıyla yıl sonuna göre nominal artışta son beş yılın en iyi başlangıcını yapmışız. Önümüzdeki günlerde bu trendin artarak devam etmesini bekliyoruz.

Bununla birlikte, destekleyici uygulamaların aynı zamanlarda başlatılması, alt düzenlemelerin kısa bir süre önce netleşmesi, bankaların kendi uygulama talimatlarını yeni tamamlamaları, hızla artan kredi başvurularının değerlendirilmesinin zaman alması gibi nedenlerle kredilerin kullandırılması için makul bir süre gerekmektedir. Bunu da olağan karşılamak gerekir.” diye konuştu.

64 bin işletme kredi kullandı TBB Başkanı, KOSGEB tarafından faiz desteği sağlanan krediler için Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi, Halkbank, Vakıfbank, Finansbank ve Denizbank’ın aracılık edeceğini belirtti. Kredi kullandırma işleminin Mart ayının ikinci haftasında başladığını, son 15 günlük sürede 64 binin üzerine işletmeye kredi kullandırıldığını, inceleme aşamasında olan 40 bine yakın dosyaya ilişkin kararın da kısa sürede tamamlanmasının beklendiğini vurguladı. Aydın’ın verdiği bilgiye göre bankalar ile kredi görüşmesine başlayan 191 bin işletme var.

Faaliyetlerini sürdürme imkanı olan müşterilere veriliyor TBB Başkanı Hüseyin Aydın, “Sektörümüzde çok iyi niyetli bir yaklaşım ve çaba var. Bankalarımıza ve ilgili kurumlarımıza karşı anlayışlı olalım. Ekonomik olarak faaliyetini sürdürme imkânı olan müşterilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.