Başkent Hastanesi"nin kurucu rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal"ın avukatları, 6110 sayılı yasanın geçici 2"nci maddesiyle hâkim ve savcıların aleyhinde tazminat davası açılamamasını Anayasa Mahkemesi"nin gündemine taşımaya çalışıyor.

6110 sayılı düzenlemenin “Anayasa"ya aykırı” olduğunu savunan Haberal"ın avukatları, tazminat davasının görüldüğü Yargıtay 4. Hukuk Dairesi"ne dilekçe sunarak, konunun Anayasa Mahkemesi"ne götürülmesi için talepte bulunacak. Erkenekon hakimlerine açılan tazminat davasının sürecinin anlatıldığı dilekçede, hukuki süreçten duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle 6110 sayılı kanunun çıkarıldığı iddia edildi.

6110 sayılı yasanın “kanun yapma tekniğinden uzak” bir anlayışla hazırlandığının savunulduğu dilekçede, “Yasa, hakimin sorumluluğu müessesesini ortadan kaldırmaya yönelik tamamıyla siyasi bir tasarruftur. Sorumluluk hukukunun doğasına aykırı bulunan hüküm, Anayasa"nın "Hukuk Devleti" ilkesi ve "Mahkemelerin Bağımsızlığı" kaidesiyle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır” denildi.

-YARGI YÜRÜTME BASKISINA GİRECEK-

Anayasa"nın 2"inci maddesine atıfta bulunulan dilekçede, Anayasa Mahkemesi"nin incelediği davalardaki “hukukun üstünlüğüne” ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

6110 sayılı yasanın uygulanması sonucunda, “yargı organının hukuka bağlı olması” ilkesinden uzaklaşılacağının savunulduğu dilekçede, yargının yürütmenin etki ve baskısı altına gireceği öne sürüldü.

-HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI-

Dilekçede, yapılan değişiklikle yetkisini Anayasa"dan alarak Türk milleti adına karar veren yargıçların yargısal faaliyetleri esnasında vermiş oldukları zarardan, sorumluluklarının kaldırıldığı ifade edildi.

Söz konusu düzenlemenin kişiye has olduğunu savunan Haberal"ın avukatları, bu durumun Anayasa"nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çektiler. Anayasa"nın 138"inci maddesindeki “görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi"nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz” hükmüne dikkat çekilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“6110 sayılı yasa Anayasa"nın başka hukuk devleti ilkesine, temel hak ve özgürlüklere, adil yargılanma hakkına, hakim güvencesine, mahkemelerin bağımsızlık ilkesine ve kanun önünde eşitlik hükmüne aykırıdır.”

Haberal"ın avukatlarının bu talebi, Yargıtay 4"üncü Hukuk Dairesi tarafından incelemeye alınacak. Heyet, dilekçede bulunan gerekçeleri yeterli bulursa, hakimlere tazminat davası açılmasının önünü kesen hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi"ne başvurabilecek.

ANKA