Hazırlayan: Nilüfer TÜRKOĞLU

'Sınıfın ozanıyım mimli, Hababam Sınıfı'nın yazarıyım ünlü'' 
Rıfat Ilgaz

Bugün onu anmasak olmazdı! Türkiye'nin yüzünde koca bir gülümseme olduysa ve hala oluyorsa, bunda yazar Rıfat Ilgaz'ın da payı var! 

DERGİCİLİKTEN ROMANCILIĞA DOĞRU...
Hem yazılarında hem de kişisel hayatında toplumcu bir çizgiyi benimseyen Rıfat Ilgaz, Türkiye'nin en çalkantılı siyasi dönemlerinde devam ettiği dergiciliğiyle, aynı dönemdeki birçok yazar gibi, adliye koridorlarında ve hapishanede zaman geçirdi. Oldukça üretken olan edebiyat hayatına şiirden mizah öykülerine, romandan çocuk kitaplarına birçok farklı alanda eser sığdıran ustanın bir zamanlar toplatılan 'Karartma Geceleri' romanı, 2004 yılında 100 Temel Eser listesine girdi. 

Rıfat Ilgaz'ın eserleri günümüzde, oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte kurduğu, Çınar Yayınları'ndan çıkıyor.



HABABAM SINIFI, SİNEMANIN BAŞYAPITLARINDAN OLDU

"Hababam Sınıfı" Rıfat Ilgaz'ın en önemli eserlerinden biri olarak kabul eidlmektedir. Günümüze kadar Türkiye'de yazılmış en iyi mizah kitaplarının başında gösterilir. Bir süre sonra tiyatroya sinemaya da uyarlanmış, İnek Şabanı'ndan Hafize Ana'sına, Güdük Necmi'den Tulum Hayri'sine kadar pek çok karakteriyle Türk Sinemasında bir efsane olmuştur. 


82 yıllık hayatına sığdırdığı bir dolu roman, öykü ve şiirleriyle Rıfat Ilgaz, Türk edebiyatının önde gelen yazarları arasında yer alıyor. Ilgaz, 1982 Madaralı ve Orhan Kemal roman ödüllerini kazanmıştı.


Her sene Temmuz ayının ilk haftasında Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali adı altında yapılmakta olan etkinlikler ile hatırlanmaktadır.

SİVAS KATLİAMI YÜREĞİNİ YAKTI

Türkiye'nin büyük yarası kabul edilen 'Sivas Katliamı', Rıfat Ilgaz'ın ölümünü hazırlayan olaylardan biri oldu. Sıvas'ta yanarak ölen aydın dostlarıyla olaydan bir hafta önce, Yazarlar Birliği'nin kendisine verdiği altın madalya ödülünü alırken bir araya gelmişti. 



2 Temmuz Sivas Madımak Olayı'nda başta yakın dostu Asım Bezirci olmak üzere birçok kişinin katledildiği haberine oldukça üzülen Ilgaz, bundan 5 gün sonra, 7 Temmuz 1993'te evinde vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na, dostu Bezirci'nin yanına defnedildi.