Irak'ın başkenti Bağdat'ta, 2006 yılında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda gözleri kör olan ve biçimi bozulan 3 yaşındaki Şams'a, İngiltere'nin başkenti Londra'da protez gözler takıldı.

İngiltere'deki tedavinin ardından Bağdat'taki evine dönen Şams, hala göremiyor ama ailesi, yıllar alacak olmasına rağmen, ameliyatın küçük kıza görünüşünden dolayı utanç duymadan normal bir hayat yaşama şansı vereceğini belirtiyor.

Baba Huşam Fadıl, “Durumu şimdiden yeni görünüşüyle düzeldi. İki erkek kardeşi, gözlerini gördüğü zaman etkilendi. (Şams) Hala hareketli. Burada başka bir doktora gitmesine gerek kalmadı” dedi.

Arapça'da ismi “güneş” anlamına gelen Şams, 23 Kasım 2006'da düzenlenen bombalı saldırıda, babasının kamyonetinde annesiyle birlikte arka koltukta oturuyordu. Saldırıda Şams'ın annesi öldü. Küçük kız kurtulmuştu ama yüzü ağır şekilde yaralanmış ve gözleri zarar görmüştü. Olaydan sonda Ürdün'ün başkenti Amman'da Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü tarafından tedavi edilen Şams, uzmanların görme yeteneğinin düzeltilemeyeceğini söylemesi üzerine evine dönmüştü.

Şams'ın acı öyküsü Associated Press ve video paylaşım sitesi YouTube'da yayımlanınca çok sayıda insanın yüreği sızladı. The Times gazetesi, Şams'ın Londra'ya gelip ameliyat olması için 130 bin sterlin (213 bin dolar) topladı.

Şams, Moorfields Göz Hastanesi'nde 2 ameliyat geçirdi. Bu ameliyatların birinde küçük kıza kahverengi protez gözler takıldı. Baba Huşam Fadıl, Şams'ın tedavisine rehberlik eden ve hiçbir ücret almayan Yassir Ebu Rayyah'ın, Şams'ın göz kapağından bir ameliyat daha olması için 6 ay sonra tekrar Londra'ya gitmeleri gerektiğini söylediğini belirtti.

Baba, Şams'ı ziyaret eden uzmanların, “Şams'ın tek başına yürümesinden, açıkgöz ve akıllı olmasından çok etkilendiklerini” söyledi.