11 ayın sultanı ramazan geliyor. Cumartesi sabaha karşı ilk sahur yapılacak. Bütün gün oruç tutacak vatandaş iftarda güzel bir sofra kurmak için kolları sıvadı. Sıvadı sıvamasına ama gittikçe artan enflasyon ve buna bağlı artan hayat pahalılığı insanları düşündürüyor.

Sozcu.com.tr’nin yaptığı hesaba göre dört kişilik bir aile ramazan sofrasına iftar ve sahurda pastırma (kişi başı 50 gr) ve iftarda tatlı olarak güllaç koymak istediği takdirde günde 62 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

Vatandaş pastırma güllaç menüsünü ramazan ayı boyunca yapmak isterse ayda 1860 lira ödemesi gerekecek. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) verilerine göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.518 TL.

Ramazanda hesaplı beslenmenin yollarından biri ise gıda kolileri… Başta marketler olmak üzere gıda perakendecileri ve toptancılar tarafından ramazana özel gıda kolileri, farklı içerik ve fiyat seçenekleriyle satışa sunuldu. Ramazan ayında gelenek haline gelen ve hayırseverlerin ihtiyaç sahibi kişilere bağış yapmak için tercih ettiği gıda paketlerinde fiyatlar 27.90 TL'den başlıyor, içeriğine göre 300 TL'ye kadar çıkabiliyor.

29 FARKLI ÜRÜN

Ramazana yönelik bazı marketlerin hazırladığı ramazan kolileri ise şöyle: CarrefourSA, ramazan ayında tüketicilere 4 farklı ramazan kolisi sunuyor. CarrefourSA'nın, CarrefourSA Kart üyelerine yüzde 44 tasarrufla 29.90 liradan sunduğu ‘Klasik Ramazan Kolisi’nde 13 farklı ürün yer alıyor. ‘Süper Ramazan Kolisi’nde 21, ‘Mega Ramazan Kolisi’nde 24 ve ‘Lüks Ramazan Kolisi’nde ise 29 farklı ürün bulunuyor.

Lüks Ramazan Kolisi’nin fiyatı ise 99.90 TL. Migros'un ise çeşitli ürünlerle 3 ayrı seçenekte hazırladığı ramazan kolileri bulunuyor. Migros, 13, 20 ve 27 adet ürünün bulunduğu 3 değişik koli seçeneği sunuyor. Bereket kolisi 27.90 TL'den satılıyor. Lezzet kolisi ise 42.90 TL'lik fiyatıyla satışa sunuluyor. Ziyafet kolisinin fiyatı ise 59.90 TL. Migros'da Kızılay'a bağış seçeneği de bulunuyor.

39.99'DAN BAŞLIYOR

Şok‘ta ise 44.90 TL’den satışa sunulan erzak paketleri bulunuyor. Ayrıca, kurumsal ve bireysel müşteriler için, Şok kart satın almak da mümkün. Metro Toptancı Market’in de farklı ihtiyaçlara yönelik hazırladığı 4 ayrı ramazan kolisi bulunuyor. Metro Toptancı Market’te ramazan kolilerinin fiyatı 39.99 TL’den başlarken diğer kolilerin fiyatları ise şöyle: “44.99 TL, 79.99 TL ve 99.99 TL” Ramazan kolileri raflardaki yerini aldı.