Tapusu Kuşadası Belediyesi'ne ait olan tarihi kalenin restorasyon çalışmalarının Anıtlar Kurulu gündemine alınmadan hazırlanan projelerin son incelemesi gerçekleştiriliyor.
Kuşadası'nın simgesi tarihi kalede gerçekleştirilmesi planlanan restorasyon nedeniyle Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mehmet Yılmaz, Kuşadası'na gelerek projeyi inceledi. Kuşadası Belediyesi mimarları Ümit Özkan, Yıldız Yavuz, Müge Bayrak, Cumhur Ulusoy'dan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Yılmaz, 1977 yılında birinci derecede sit alanı ilan edilen tarihi kalede örnek bir restorasyon çalışmasının hedeflendiğini söyledi.
Bu arada, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Güvercinada'nın Kuşadası ile bütünleşmesini sağlayan projeler ürettiklerini belirterek, bazı projelerin sit alanı olması nedeniyle geri döndüğünü söyledi. Amaçlarının kaleyi İstanbul'daki Rumeli Hisarı benzeri bir sanat merkezi haline getirmek olduğunu kaydeden Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, “Ancak, Güvercinada kale yerine birinci derecede sit alanı olarak 1977 yılında tescil edilmiş. Bu da bazı çalışmaları yapmamızın önünde en büyük engel. Burası bir kale ve her şey yer üstünde. Yer altında herhangi bir arkeolojik buluntu yok. Buna rağmen yanlış bir tespit yapılmış. Buranın kale olarak tescil edilmesini istiyoruz. Ancak böyle bir değişiklik de çok uzun bir süre alacak. Buna rağmen, Kuşadası'nın simgesi olan tarihi kaleye yaşam katacak bazı düzenlemeler planladık. Bu konuda çalışmalarımız ve görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca, genel bir restorasyon projesi hazırladık. Güvercinada'yı eski orijinal ve görkemli hali ile ortaya çıkarmaya kararlıyız. Bu konudaki bütçemiz de hazır. Kuşadası'nın simgesi Güvercinada, restorasyon sonunda muhteşem bir görüntüye kavuşacak” dedi.