Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat’ın sivillere yönelik 6’ncı dalgası kapsamında ifadesine başvurulacak olan YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, geçen hafta çıktığı Adriyatik tatilinden döndü.

Hürriyet gazetesinin haberine göre pasaport kontrolünün ardından gözaltına alınacağını düşünen Prof. Dr. Kemal Gürüz, eşi Gülniz Gürüz’le sarılıp vedalaştı. Liman çıkışına doğru ilerleyen ve kendisini polislerin beklediğini sanan Gürüz, basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı:

ALNIM AÇIK”
“Ben hayatımda kanun dışı hiçbir şey yapmadım. Kanunun verdiği yetkiler dışında hiçbir yetkimi kullanmadım. Sayın savcının soruları var. Onlara cevap vereceğim. Ondan sonrası adaletin takdiridir.

 

Alnım açık, başım dik. Türk milletine hizmetten şaşmadım. Türk milletinin huzuru, refahı, uluslararası camiada seçkin bir yeri olması için gururla çalıştım. Bir kuruş bana isnat edilen bir yolsuzluk yoktur.

Hiçbir şey yapmadım. Ne 28 Şubat’tan haberim var, ne de ne olduğundan. Gözaltı kararını Karadağ’ın Kotor Limanı’nda öğrendim. Uçakla dönecektim ama bulamadım. Son 2 günümüz burnumuzdan geldi. Savcılığa haber gönderdim buradayım diye.”

“28 ŞUBAT’I BİLMEM”
Konuyla ilgili hiçbir şeyden haberi olmadığını belirten Gürüz sözlerine şöyle devam etti:

“Benim hiçbir şeyden haberim yok. 28 Şubat neyse, onu da bilmiyorum. Üniversite kanunlar çerçevesinde görevini yaptı.

Askeri kanattan bize ’Şöyle yapın, böyle yapın’ diye bir direktif geldiğini hatırlamıyorum. Çevik Paşa’nın yazdığı bir mektup var. Onun da cevabını 5 defa verdim. Bildiğim bu. Herşey herkesin gözü önünde cereyan etti.”

“ALMIYOR MUSUNUZ?”
Açıklamasının ardından yanına gittiği polislerle konuşan ve hakkında gözaltı kararı bulunmadığını öğrenince şaşırıp keyiflenen Prof. Dr. Gürüz, “Siz beni almıyor musunuz, bırakıyor musunuz? Siz beni götürmeyecek misiniz? Ben gözaltında değil miyim? Ankara’ya kendim mi gideceğim?” diye sorular sordu.