KAZAKİSTAN"ın başkenti Astana"da mimari çizimi ve inşaatı Türk firmaları tarafından yapılan 30 bin kişilik modern stadyum Nursultan Nazarbayev"in katıldığı görkemli bir törenle hizmete girdi.

Rixos otelleri ile adını dünyaya duyuan Sembol inşaat tarafından inşa edilen Astana stadyumu sert kış şartları nedeniyle ancak 2 yılda tamamlanabilirken 185 milyon dolara maal oldu.

TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜ VE TÜRK MİMARLARININ GURURU

Sembol İnşaat Kurucusu Fettah Tamince Kazakistan"ın simgesi haline gelen Astana akıllı stadyumunun kendilerinin gurur abidesi olduğunu belirterek “Bu stad hızla gelişen 11 yıllık başkente çok büyük bir değer katacaktır. Olumsuz hava koşullarında istendiğinde üzeri kapatılabilen, zemini alttan ısıtmalı bu stadyum konser gibi birçok konuda da hizmet verecek” dedi

TERİM, ŞÜKÜR, ŞAŞ VE COLLİNA KATILDI

Dev stadyumun açılış törenine Türkiye"den ve dünyadan pek çok ünlü sporcu e işadamı katıldı. Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Mili takımlar sorumlusu Levent Kızıl, Milli takım ve Galatasaray"ın eski kaptanı Hakan Şükür, Hasan Şaş, eski ünlü hakem Collina, Ukraynalı futbolcu Shevcehenko ve AC Milan takımında oynayan Gürcü futbolcu Kaladze da törende hazır bulundu. Nursultan Nazarbayev"in başlama vuruşuyla Kazakistan Genç Milli takımı ile Lokomotif Astana takımları bir açılış maçı yaptılar. Bu maçta Hakan Şükür, Hasan Şaş, Shevcehenko ve Kaladze de 20 dakika futbol oynadılar.

GALATASARAY BURADA OYNAYAMAYACAK

Seyirci izleme alanları, otopark sistemi ve yüksek standart suni çimle kaplanan zeminiyle FIFA ve UEFA kriterlerine uygun. Bu nedenle 16 Temmuz tarihinde Kazak takımı FC Tobol Kostanay ile Galatasaray"ın oynayacağı Avrupa Ligi eleme maçı bu stadyumda oynanması istenmişti. Ancak o tarihe kadar FİFA yetkililerinin stadyumu inceleyip "olur" belgesini veremeyecekleri tahmin ediliyor.

KAZAKİSTAN"IN HER YERİNDE TÜRK İMZASI VAR

Şimdiden Astana şehrinin modern yüzünü yansıtan, simge yapılarından biri olan Astana stadyumunun dışında de ülkede çok sayıda Türk mimar, mühendis ve inşaatçısının imzasını taşıyan eser bulunmakta.

Astane stadyumun inşaat bölümünü gerçekleştiren Sembol grubu Kazakistan"ın başkentinde geçtiğimiz yıllar içinde 30 milyon dolar değerinde Rixos Almaty President Hotel"i, Cam Piramit (Kazakistan Barış ve Antlaşma Sarayı), 470 bin metrekare üzerine kurulu Astana Üniversitesi, Astana Kongre Merkezi hizmete açmıştı. Halen inşası süren 359 bin metrekare üzerine kurulu ve içinde lüks rezidansların yanı sıra butikler, gurme restoranlar, aquapark, mini golf, sinemalar, üzeri kapalı sahil şeridi ve havuz, açık alanlar, 5 yıldızlı otel, ofisler, açık ve kapalı otopark bulunan Han Çadırı da kısa süre içinde hizmete girecek.