Nazilli Sümer Sahasında yapılan Deve Güreşi Festivali"ne Aydın Valisi H.Avni Coş, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Bozdoğan Belediye Başkanı S.Tümer Apaydın, Kuyucak Belediye Başkanı Ulvi Akoğlu, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Denizli Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek, Horsunlu Belde Belediye Başkanı Hüseyin Horasan, İlçe Emniyet Müdürü Atıf Şahin, çevre belde ve belediyelerin başkanları, sivil toplum örgütleri, kurum müdürleri ve binlerce güreş sever yağmura rağmen güreşleri izledi.
Güreşlerde büyük, küçük, orta ve daylak boylarında toplam 144 deve güreşti.
Konuşmasında,Ege"deki belediyelerin deve güreşleri gibi değişik etkinlikler düzenleyerek eğitime ve diğer sosyal işlere destek olduklarını gördüğünü ifade eden Aydın Valisi H. Avni Coş “Bilindiği gibi bu deve güreşi festivalleri kültürümüzün bir parçasıdır. Çok uzun yıllardan buyana bu festivaller yapılmaktadır. Nazilli"deki bu festival eğitim yararına düzenlenmektedir. Belediyemiz tarafından Üniversite öğrencilerine verilmekte olan burslara katkı sağlamak için düzenlenmiştir. Hem geleneğimiz yaşatılmaya çalışılmış hem de öğrencilerimize destek sağlanmıştır. Tüm hayırsever vatandaşlarımızı da eğitime katkıda bulunmalarını arzuluyorum” dedi.
“HAYVANLAR ÜZERİNE ASLA KUMAR OYNANMAMALIDIR”
Konuşmasını sürdüren Vali Coş, son günlerde hayvanların üzerinden rant elde etmeye çalışan bazı kesimlerim deve ve boğa güreşlerini örnek göstererek horoz ve köpek dövüşlerinin de yasallaşması gerektiğini savunmalarına üzüldüğünü belirterek, “Güreşlerle dövüşler asla birbiri ile karıştırılmamalıdır. Hayvanlar üzerine asla kumar oynanmamalıdır. Hayvanlara zarar vererek üzerinden rant elde etmeye çalışmak günah ve yasal değildir. Geleneksel kültürümüzün yaşatıldığı ve dikkatli bir şekilde organize edildiği bu tür festivaller halkımızın hem bir araya gelmesinde hem de dayanışma ve yardımlaşma duygularının gelişmesinde büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
“DEVELER SAYESİNDE 800 ÖĞRENCİYE 50 TL BURS”
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ise düzenlenen deve güreşlerinden elde edilen gelirin öğrencilere burs olarak aktarılacağını ifade ederek yaptığı konuşmada; “Bizim amacımız Türk örf, adet ve geleneklerimizi yaşatmak. Yıllardan beri Ege Bölgesi"nde geleneksel hale gelmiş Yörüklerimizin Türk kültürünü yaşatması için yaptığı deve güreşlerini bizde şu zamanlarda yardım amacıyla düzenliyoruz. Bugün Nazilli Belediyesi olarak ikincisini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu güreşlerdeki amacımız hem Türk kültürünü yaşatmak hem de burada elde ettiğimiz gelirlerle beraber eğitimde öğrencilere burs vermek içindir. Belediyeler olarak Anayasa Mahkemesine açılan davanın ardından Belediye olarak öğrencilere burs desteği veremiyoruz. Başkanlığımda kurduğumuz Nazilli"yi Sevenler Derneğimiz altında düzenlediğimiz programlar ve hayırseverlerimiz sayesinde öğrencilerimize burs sağlıyoruz. Şuanda 800 öğrenci 50"şer TL burs almaktadır. Ayda 40 Bin TL gibi bir bursumuz var. Deve güreşinden elde edilen gelirimizle 800 öğrencimize burs için ek kaynak sağlamış olacağız. Güreşimize katılan halkımıza, katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara, Deveci kardeşlerime, Canla başla çalışan güreş komitesine, Belediye Personeline teşekkür eder, güreşlerimizin hatasız ve kazasız geçmesini temenni ederim” dedi.
Deve Güreşi Festivalinde, Güreş Severler köylerden getirdikleri traktör römorkları üstünde mangal yaptılar. Havanın kapalı olması nedeniyle yaklaşık 3 bin kişinin izlediği Deve Güreşlerinde pehlivan develer kendilerini güreş severlere hayran bıraktılar.