Gürcistan'ın Rusya'dan 2008 yılındaki askeri müdahalesi için 35 milyar dolar tazminat isteyeceği açıklandı

Podnobrosti.ua haber portalında ve Ukrayna basınında geniş yer bulan habere göre, Gürcistan Parlamentosu Toprak Bütünlüğünün Sağlanması Komisyonu Başkanı Şota Malaşhiya, ülkelerine yapılan saldırı nedeniyle Rusya'dan 35 milyar ABD doları talep edeceklerini söyledi.

Tazminat miktarının, Rusya'nın müdahalesi sonucunda Gürcistan'ın uğradığı zararlar göz önüne alınarak, "ülkeye saldırı" ve "ekolojik zarar" kapsamında belirlendiğini vurgulayan Malaşhiya, Gürcü milletvekillerinin birinci madde için 20 milyar, ikincisi için ise 15 milyar dolar tazminat miktarı saptadıklarını kaydetti

Tiflis yönetiminin bu tazminat talebinin, Abhazya'nın kendilerinden 13 milyar dolar tazminat istemesinden de kaynaklandığını kaydeden Malaşhiya, "Onların talepleri kağıt üzerinde kalacak, bizimkiler ise uluslararası mahkemelerde görüşülecek" dedi.

Gürcistan'ın, 2008 yılının Ağustos ayında tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya başlattığı operasyona Rusya'nın müdahalesi üzerine, iki ülke arasında kısa süreli bir savaş çıkmıştı. Tiflis, 5 gün süren savaşta 220'si sivil 400'den fazla vatandaşının öldüğünü belirtmişti.

AA