Bursa Sağlık Müdürlüğü'nce haziran ayında gerçekleştirilen ''Güney Marmara Deniz Suyu Kirliliği Ölçümleri''nin sonuçlarından yaptığı derlemeye göre, Mudanya'da 7, Gemlik'te 8, Karacabey'de 3 ve İznik Gölü'nde 4 noktada ölçüm yapıldı.
100 mililitrede bulunan bakteri sayısının ''kılavuz ve zorunlu değerler'' dikkate alınarak incelendiği ölçümlerde, ''Toplam Koliform, Fekal Koliform ve Fekal Streptokok'' parametreleri, referans değerler aralığında çıktı.
Su kalitesi, ölçüm yapılan 22 plajdan 18'inde ''iyi'', 4'ünde ''orta'' düzeyde çıkarken, ''kötü kalite''de suya sahip plaj bulunmadığı tespit edildi. Parametrelerin tümünün ölçüm sonuçları kılavuz değerlerinin altında ise ''iyi kalitede su'', parametrelerden bir veya birkaçının ölçüm sonuçları kılavuz değerler ile zorunlu değerler arasında ise ''orta kalitede su'', parametrelerden bir veya birkaçının ölçüm sonuçları zorunlu değerlerin üzerinde ise ''kötü kalitede su'' değerlendirmesinin yapıldığı ölçümlerde, Gemlik-Büyükkumla Halk Plajı, Gemlik Küçükkumla Halk Plajı, Mudanya-Burgaz Altın Kum Halk Plajı ve İznik Gölü-Darka Tatil Köyü'nde ''orta kalitede su tespiti yapıldı.

Güney Marmara'nın en temiz kıyıları

Yüzme suyu kalitesi açısından, ''iyi kalitede su''ya sahip sahil ve plajlar ise şunlar:

1-Gemlik/Narlı Halk Plajı
2-Gemlik/Karacaali İzcilik Kampı
3-Gemlik/Hasanağa İzcilik Kampı
4-Gemlik/Gemsaz Halk Plajı
5-Gemlik/Kumsaz Halk Plajı
6-Gemlik/Kurşunlu Köyaltı Halk Plajı
7-Mudanya/Kızılay Kampı
8-Mudanya/Burgaz Halk Plajı
9-Mudanya/Kumyaka Halk Plajı
10-Mudanya/Tirilye Halk Plajı
11-Mudanya/Eşkel Halk Plajı
12-Mudanya/Eğerce Halk Plajı
13-Karacabey/Yeniköy Halk Plajı
14-Karacabey/Markara Halk Plajı
15-Karacabey/Kurşunlu Halk Plajı
16-İznik Gölü/İnciraltı Halk Plajı
17-İznik Gölü/Göllüce Halk Plajı
18-İznik Gölü/Orhangazi Halk Plajı