Güney Afrika Meteoroloji Servisi, ülkenin önemli bir kesiminde görülmesi beklenen soğuklara karşı bir uyarı yayınladı. Kurumun internet sitesinden yapılan açıklamada, özellikle Kuzey Cape, Doğu Cape gibi yüksek bölgelerdeki halkın mevsim normallerinin üstündeki havaya hazırlıklı olmaları istendi. 

Güney yarımkürede bulunan Güney Afrika kışın en şiddetli günlerini yaşıyor. Hava tahmincileri soğuk rüzgarlar, kar yağışının yanında üç tarafı okyanuslarla çevrili olan ülkede sert deniz fırtınalarına karşı özellikle balıkçılara "tedbirli olun" çağrısı yaptı. En fazla kar yağışının ise Kwazulu-Natal eyaletinde beklendiği belirtildi. 

Geçtiğimiz haftalarda Durban şehrinde aniden bastıran kar, yollarda kilometrelerce tıkanmaya neden olmuştu. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan kar mağdurlarından işadamı İsmail Gündüz, “Durban’dan Johannesburg’a gelirken aniden kar bastırdı. Yıllardır burada yaşıyorum böyle manzara görmedim. Neye uğradığımızı şaşırdık. 200 km yolum kalmıştı, tam 15 saat hareket edemeden bekledim. Ben de çıktım kardan adam yaparak zaman geçirdim. Bazıları 24 saat bekledi. Ama Türkiye’de insanlar sıcaktan bunalırken biz kısa kış günlerinde Ramazan’ı çok rahat geçirmenin zevkine varıyoruz.” dedi.

Çok farklı iklim koşullarının görüldüğü Güney Afrika’da Bethehem bölgesinde sıcaklık eksi 2 dereceyi görürken, iki okyanusun birleştiği sert rüzgarların şehri Cape Town’da termometreler 8 ile 13 derece arasında kaldı. 

Güney Afrikalı yerlilerin anlattıklarına göre, ülkede iklim son yıllarda çok değişmiş. 10 yıl öncesine kış aylarında dahi havanın ılıman olduğu ülkede binalarda yeterli yalıtım yapılmamış. Son yılların soğuk havaları Güneylileri hazırlıksız yakalamış. 

Güney Afrika’da milyonlarca fakir siyahiyi soğuk hava şartlarından koruyan sadece battaniyeleri.